Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η έκρηξη του νέου κοροναϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία καθώς νέα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 που προκαλεί έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Κίνα, αλλά άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα, η γειτονική μας Ιταλία και το Ιράν μάχονται σκληρά για να περιορίσουν τον ιό, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία.

Στην Κίνα,  όπου εμφανίστηκε ο ιός στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, περίπου 77.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και σχεδόν 2.600 έχουν πεθάνει. Περισσότερα από 1.200 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 26 άλλες χώρες και περισσότεροι από 20 θάνατοι. Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα το πέμπτο θύμα του ιού.

Το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν από Covid-19 φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακόμη γνωστό.

Το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα, που αφορούν ανθρώπους που είχαν επιστρέψει από το Ιράν.

Η Νότια Κορέα – η οποία έχει το μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας- ανέφερε άλλα 231 σήμερα, φτάνοντας συνολικά τα 830. Οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από Covid-19.

Περίπου 7.700 στρατιώτες έχουν τεθεί σε καραντίνα μετά την προσβολή 11 στρατιωτικών. Όμως, οι μεγαλύτερες εστίες του ιού έχουν εντοπιστεί σε ένα νοσοκομείο και μια θρησκευτική οργάνωση, κοντά στην πόλη Ντεγκού, στα ανατολικά της χώρας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας διέκοψαν της πτήσεις προς την πόλη των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη -165 μέχρι στιγμή- και οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σειρά δραστικών μέτρων για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και της Βενετίας, ορισμένες μικρές πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι περίπου 50.000 κάτοικοί τους δεν θα μπορούν να φύγουν χωρίς ειδική άδεια.

Ακόμη και εκτός αυτών των περιοχών, πολλές επιχειρήσεις και σχολεία έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, ενώ και αθλητικές συναντήσεις έχουν ακυρωθεί – συμπεριλαμβανομένων αρκετών ποδοσφαιρικών αγώνων της Ά Εθνικής της χώρας.

Το τέταρτο άτομο που πέθανε από τη νόσο ήταν ένας 84χρονος άνδρας στη Λομβαρδία. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς εισήχθη ο ιός στη χώρα.