Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που μένουν ξύπνια μέχρι αργά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα όταν θα πάνε σχολείο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που κοιμόντουσαν συνήθως μετά τις 9 μ.μ. τείνουν να αποκτούν περισσότερο σωματικό λίπος μεταξύ 2 και 6 ετών. Σε σύγκριση με τα παιδιά που πήγαιναν νωρίτερα για ύπνο, είχαν μεγαλύτερη αύξηση τόσο στην περιφέρεια της μέσης όσο και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το να πηγαίνει ένα παιδί αργότερα για ύπνο προκαλεί την απόκτηση υπερβολικού βάρους, δήλωσε η Δρ. Nicole Glaser, η οποία έγραψε ένα κείμενο που συνοδεύει τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics: Ωστόσο, η μελέτη προσθέτει στοιχεία που συνδέουν τις συνήθειες ύπνου με το βάρος των παιδιών, σύμφωνα με τη Δρ Glaser, ενδοκρινολόγο παίδων στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.
Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν βρει υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών που είτε κοιμούνται λίγο, είτε έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένα.
«Σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ποιότητας ύπνου και κινδύνου παχυσαρκίας», σημείωσε η Δρ Glaser: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η σχέση είναι αιτιώδης».
Ο Δρ Claude Marcus, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη, συμφώνησε. «Η αιτιότητα είναι δύσκολο να αποδειχθεί», είπε. Οι συνήθειες ύπνου των παιδιών δεν είναι ανεπηρέαστες από άλλους παράγοντες και είναι πιθανό ότι και άλλες αιτίες προκαλούν τόσο το να πηγαίνουν για ύπνο αργότερα, όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους, δήλωσε ο Δρ Marcus, καθηγητής παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Για παράδειγμα, είναι πιθανό τα παιδιά που μένουν ξύπνια μέχρι αργά να τρώνε περισσότερο τη νύχτα ή ότι οι γονείς τους θέτουν λιγότερα όρια σε γενικές γραμμές, είπε.
Ο Δρ Marcus επεσήμανε επίσης το στρες ως σχετικό παράγοντα, το οποίο θα μπορούσε να «τροφοδοτήσει» και τον κακό ύπνο και την υπερκατανάλωση τροφής.
Έπειτα, υπάρχει και ο ρόλος του εγκεφάλου: Η Δρ Glaser υπογράμμισε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι αρκετές περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-ξυπνήματος ρυθμίζουν επίσης την όρεξη. Είναι «σίγουρα δυνατό», είπε, ο χειρότερος ύπνος να επηρεάζει τον μεταβολισμό των παιδιών ή και πλευρές της συμπεριφοράς τους, όπως η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από 107 μικρά παιδιά που συμμετείχαν σε πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας. Από αυτά, τα 64 είχαν υπέρβαρους ή παχύσαρκους γονείς, γι’ αυτό θεωρήθηκε ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για απόκτηση υπερβολικού βάρους. Μεταξύ 2 και 6 ετών, καταγράφηκαν οι συνήθειες ύπνου των παιδιών για μία εβδομάδα κάθε χρόνο.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά που συνήθιζαν να κοιμούνται μετά τις 9 μ.μ. έδειξαν αύξηση στον ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης με την πάροδο των ετών. Η σύνδεση ήταν ανεξάρτητη από τον συνολικό χρόνο ύπνου και παρέμεινε ακόμα και αφότου οι ερευνητές υπολόγισαν παράγοντες όπως οι συνήθειες άσκησης των παιδιών, ο χρόνος που περνούσαν στην τηλεόραση και άλλες συσκευές με οθόνη και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών.