Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι παρότι έχουν εμφανιστεί νέες εστίες Covid-19, η εξάπλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός δεν είναι ακόμη πανδημία.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες μιας απροσδόκητης παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού. Δεν είμαστε μάρτυρες μεγάλης κλίμακας σοβαρών κροσμάτων ή θανάτων», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ενώ ο ρυθμός αναφορών νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί στην Κίνα, εκατοντάδες νέες περιπτώσεις Covid-19 έχουν αναφερθεί στη βόρεια Ιταλία, κοντά στην περιοχή της Λομβαρδίας και στη Νότια Κορέα. Από τις 24 Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα είχε αναφέρει 833 κρούσματα, ενώ η Ιταλία μετράει 272 ασθενείς και επτά θανάτους.

Το Ιράν έχει αναφέρει επισήμως 64 κρούσματα, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υποτιμημένος, καθώς το επιβεβαιωμένο ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 είναι περίπου 1% -2% των κρουσμάτων: Το Ιράν έχει αναφέρει 12 θανάτους, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερο αριθμό ασθενών που δεν έχουν διαγνωσθεί ή καταγραφεί. Επίσης, επειδή ο θάνατος από τη λοίμωξη έρχεται μετά από μερικές εβδομάδες, τόσοι πολλοί θάνατοι υποδηλώνουν επίσης ότι το ξέσπασμα της ασθένειας στο Ιράν είναι πιο προχωρημένο από ό,τι πιστευόταν.

Στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ένα ξενοδοχείο και οι επισκέπτες του έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς ένας ιταλός γιατρός που διέμενε εκεί αποδείχθηκε ότι είναι θετικός στον κοροναϊό.

Εκατοντάδες επισκέπτες του H10 Costa Adeje Palace, ενημερώθηκαν αρχικά να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και τους έχει απαγορευτεί να φύγουν από το ξενοδοχείο. Ο ιταλός γιατρός είναι από την περιοχή της Λομβαρδίας, όπου οι ιταλικές Αρχές μάχονται μια σοβαρή εστία του ιού.

Στην Ιταλία, ενώ οι Αρχές προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν τον «ασθενή-μηδέν» -τον πρώτο που νόσησε από τον κοροναϊό- τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται στη βόρεια και κεντρική χώρα. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, με ακύρωση σχολικών εκδρομών, κλείσιμο σχολείων στο Μιλάνο, πανεπιστημίων στην Τεργέστη, αναβολή ποδοσφαιρικών αγώνων και ακύρωση εκδηλώσεων για το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές Αρχές, λόγω της εγγύτητας με την Ιταλία, που πραγματοποίησαν διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο φάνηκε καθησυχαστικός: «Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας».