Οι έγκυες που χρησιμοποιούν καλλυντικά που περιέχουν parabens (p-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις, PBs ή παραβένια στα ελληνικά), τα παιδιά τους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα parabens είναι χημικά που χρησιμοποιούνται από καιρό ως συντηρητικά στα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να διαταράξουν την κανονική λειτουργία των ορμονών.

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές βρήκαν ανιχνεύσιμα parabens στα ούρα εγκύων γυναικών που χρησιμοποίησαν καθημερινά προϊόντα που περιέχουν parabens – μακιγιάζ, λοσιόν σώματος ή ενυδατικές κρέμες προσώπου. Όσο υψηλότερα ήταν τα ανιχνευόμενα επίπεδα, τόσο πιο πιθανό ήταν ότι το παιδί να είναι υπέρβαρο μέχρι να φτάσει την ηλικία των 8 ετών.

Μία ένωση που ονομάζεται butylparaben (βουτυλο-παραβένιο) ξεχώρισε: Τα παιδιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ένωσης ήταν υψηλά, ενώ ήταν έγκυες. Τα κορίτσια, μάλιστα, επηρεάστηκαν περισσότερο από τα αγόρια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την προγεννητική έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και τις πιθανότητες των παιδιών να γίνουν υπέρβαρα, δήλωσε η Δρ Eva Tanner, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη, η οποία επανεξέτασε τα ευρήματα. «Αυτή η μελέτη προσθέτει στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η προγεννητική έκθεση σε χημικά προϊόντα που βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών», δήλωσε η Δρ Tanner.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον σχεδιασμό της έρευνας ως «εξαιρετικό», επειδή μαζί με τη μελέτη των ζευγαριών μητέρων-παιδιών, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα και σε ποντίκια – τα μωρά των ποντικιών που εκτέθηκαν σε ποσότητες συγκρίσιμες με εκείνες των γυναικών με τα υψηλότερα επίπεδα butylparaben απέκτησαν επίσης μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

«Με την παράλληλή έρευνα σε ζώα», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Irina Lehmann του Ινστιτούτου Υγείας του Βερολίνου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της ίδιας πόλη, «μπορούμε όντως να δείξουμε ότι η αύξηση βάρους προκαλείται από αυτές τις ενώσεις».

Η έρευνα έδωσε επίσης κάποιες ενδείξεις και για το γιατί: Τα θηλυκά ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε parabens έτειναν να τρώνε περισσότερο. Επίσης, υπήρξαν ενδείξεις μεταβλητής δραστηριότητας σε ένα γονίδιο που ονομάζεται POMC, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications.