Ενώ στην Ελλάδα μετράμε το τέταρτο κρούσμα Covid-19 –της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός-, τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει στα 82.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.800. Από το ξέσπασμα του ιού στις αρχές Ιανουαρίου, η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει ακόμη δηλώσει την κατάσταση ως «πανδημία».

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μείνουμε ασφαλείς; Υπάρχουν πρακτικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε τον ιό, όπως το να φοράμε ιατρική μάσκα ή γάντια μιας χρήσεως από λάτεξ;

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, οι μάσκες και τα γάντια διαδραματίζουν έναν «πολύ σημαντικό ρόλο» για την αποφυγή των μολύνσεων σε ένα κλινικό περιβάλλον, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πραγματικά χρήσιμα για τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά στους πολίτες να φορούν γάντια ή μάσκες προσώπου για να προστατευθούν από τον ιό και προτείνει στους ανθρώπους που ανησυχούν για τη μετάδοση μολυσματικών νόσων να δώσουν προτεραιότητα στην καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού.

Κάποιοι ιολόγοι μάλιστα ανησυχούν ότι τα γάντια δίνουν στον κόσμο ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας, που οδηγεί σε παραμέληση του πλυσίματος των χεριών, που είναι πολύ καλύτερο προληπτικό μέτρο.

Οι ειδικοί και οι υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως συμφωνούν: Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους είναι να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό τζελ τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βήχετε ή φταρνίζεστε πάντα σε χαρτομάντιλο, το οποίο να πετάτε αμέσως μετά στον κάδο και να πλύνετε τα χέρια σας.

Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης τη διατήρηση της «κοινωνικής αποστασιοποίησης», δηλαδή να διατηρείτε τουλάχιστον ένα μέτρο ανάμεσα σε εσάς και σε οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται:  Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται εκτοξεύονται μικρά σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα του που μπορεί να περιέχουν ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορείτε να αναπνεύσετε αυτά τα σταγονίδια και να κολλήσετε και εσείς.

Με κάθε τρόπο επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα χέρια σας, καθώς αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας.