Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Για την εξέλιξη της νόσου παγκοσμίως
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας για τη μετάδοση και τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε πολύ υψηλό.

Επίσης, το επίπεδο του κινδύνου από το νέο κορονοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναβαθμιστεί. Η πιθανότητα εισαγωγών από άλλες χώρες, εκτός Κίνας, αυξάνεται σταδιακά.

Κωδικοποιημένα, έως τις 2 Μαρτίου, 66 χώρες έχουν αναφέρει νέες περιπτώσεις κρουσμάτων του κορονοϊού. Σήμερα το μεσημέρι, είχαμε περισσότερα από 91.000 κρούσματα παγκοσμίως και περισσότερους από 3.100 νεκρούς.

Στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε περισσότερα από 2.000 και 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο κορονοϊός έχει περάσει και στην Αφρική.

Εκτός Κίνας, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Και επίσης, εδώ πρέπει να τονίσω ότι σε πολλές χώρες υποανιχνεύεται η νόσος, λόγω έλλειψης τεχνολογίας ή πολύ ηπίων συμπτωμάτων».

Για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα
«
Είναι σαφές ότι με τα προληπτικά μέτρα που έχουμε λάβει, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επί του παρόντος ανιχνεύσαμε 7 κρούσματα και έχουμε ιχνηλατήσει 270 επαφές στο περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συνεχίζεται επιμελώς η παρακολούθηση της υγείας τους και η επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αν χρειαστεί.

Περαιτέρω, έως σήμερα έχουν γίνει 570 διαγωνιστικοί έλεγχοι για την παρουσία του νέου κορονοϊού σε ύποπτα περιστατικά.

Η κατάσταση της υγείας των 7 κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι καλή.

Τέλος, οι δύο συμπολίτες μας που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Σωτηρία μετά από διαδοχικούς αρνητικούς ελέγχους».

Για τα σχολεία που έκλεισαν
«Είναι 14 και 14. Τα 14 σχολεία ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, την κατηγορία που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα από το σχολείο και για αυτό, για προληπτικούς λόγους και πάλι, και πάλι με πολύ μικρή πιθανότητα, αλλά για προληπτικούς λόγους το κλείσαμε.

Να τονίσω εδώ, ότι αυτή η κατηγορία είναι διαφορετική από τη δεύτερη κατηγορία των άλλων 14, που επελέγησαν εχθές και αφορούσε σχολεία που είχαν οργανωμένες μαθητικές εκδρομές, που είχαν επιστρέψει από τις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας.

Γιατί το κάναμε αυτό; Και πάλι ένα καθ’ υπερβολήν μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται στο σενάριο 2, αντιμετώπιση πανδημίας ή επιδημίας προς το παρόν, και για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι δράσαμε καθ’ υπερβολήν, για να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Θα μου πείτε, τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ναι, δε νοσούν τόσο σοβαρά. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν και πόσο διασπείρουν. Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες για το αν και πόσο διασπείρουν

Επειδή υπάρχει ισχυρή υποψία ότι μπορεί να διασπείρουν, όπως γίνεται και με τη γρίπη. Ευτυχώς την περνούν ελαφρά. Για αυτό το λόγο θα δείτε και κάποια τέτοια μέτρα, τα οποία αφορούν μεμονωμένα σποραδικά σχολεία.

Τονίζω, πρόκειται για 14 από τα 13.000 σχολεία της χώρας. Δεν έχουν καμία σχέση με τον όγκο του πληθυσμού και πάλι είναι πολύ σημαντικό, επειδή στα σχολεία δημιουργούνται, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις των δημοτικών σχολείων, συνθήκες εύκολης διασποράς αναπνευστικών ιώσεων, όπως και ο νέος κορονοϊός, είναι πάρα πολύ σημαντικό τα παιδάκια να εκπαιδεύονται. Να γίνει απόλυτο μέρος της εκπαίδευσής τους η υγιεινή των χεριών, η υγιεινή του βήχα, αυτό που λέμε για το πρόσωπο, μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια, το στόμα, πρέπει να γίνει πλέον η καθημερινή τους εκπαίδευση και ενασχόληση και αν θέλετε και το ένα να συμπαρασύρει το άλλο σε αυτή την καλή συμπεριφορά».

Το μήνυμα
«Ο περιορισμός της διάδοσης του κορονοϊού εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που παίρνουμε.

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: δεν υποτιμάμε τον κίνδυνο, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, τους ανθρώπους με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τους καρκινοπαθείς και άλλους ανθρώπους συμπολίτες μας, με προβλήματα στην ανοσιακή τους κατάσταση λόγω λήψης φαρμάκων».