Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να δώσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Η έκτακτη βοήθεια περιλαμβάνει δάνεια χαμηλού κόστους, επιχορηγήσεις και τεχνική βοήθεια.
Η δράση έρχεται καθώς ηγέτες σε όλο τον κόσμο υπόσχονται να προστατεύσουν τις χώρες τους από τον οικονομικό αντίκτυπο της εκδήλωσης της επιδημίας, που υπάρχει φόβος να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Η οικονομική ενίσχυση στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν την ανταπόκριση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην κρίση, καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass. Ο Οργανισμός δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στις φτωχότερες και πιο εκτεθειμένες χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, περιορισμένους οικονομικούς πόρους και στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του ιού, όπως η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.
Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει περισσότερα από 92.000 κρούσματα του ιού παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από 80.000 είναι στην Κίνα. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από τη νόσο, η συντριπτική τους πλειοψηφία στην Κίνα.
Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα λόγω των δραστικών μέτρων καραντίνας που έχουν ληφθεί. Την Τετάρτη αναφέρθηκαν ακόμη 38 νεκροί, αλλά και μείωση των νέων κρουσμάτων για τρίτη συνεχή ημέρα.
Η χώρα που πλήττεται χειρότερα από την Κίνα παραμένει η Νότια Κορέα, η οποία την Τετάρτη ανέφερε 516 νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, ανεβάζοντας το σύνολο σε 5.328 – οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 33.
Σε άλλα νέα σχετικά με τον νέο κοροναϊό, το Twitter ζήτησε από τους υπαλλήλους του να εργάζονται από το σπίτι, ενώ η Google ακύρωσε τη διάσκεψη developers που διοργανώνει κάθε χρόνο.
Το Ιράν έχει απελευθερώσει προσωρινά περισσότερους από 54.000 φυλακισμένους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού στις γεμάτες φυλακές. Η χώρα έχει αναφέρει 77 θανάτους σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% για δεύτερη συνεχή μέρα. Τώρα βρίσκεται στα 2.336, αν και τα πραγματικά νούμερα πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερα.
Η Ιταλία ανέφερε αύξηση 50% στους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με συνολικά 79 θύματα, τα περισσότερα στη Λομβαρδία. Εννέα θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, όλα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Στην Ελλάδα η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν, με μόλις 9 κρούσματα του ιού – το τελευταίο, ένας 66χρονος άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.