Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Riverside κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σογιέλαιο μπορεί να επηρεάσει παθήσεις όπως ο αυτισμός, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrinology οι επιστήμονες συνέκριναν τρωκτικά που ακολουθούσαν τρία διαφορετικά είδη διατροφής: με σογιέλαιο, με σογιέλαιο τροποποιημένο ώστε να είναι χαμηλό σε λινολεϊκό οξύ και με έλαιο καρύδας.

Η ίδια ομάδα ερευνητών είχε διαπιστώσει το 2015 ότι το σογιέλαιο προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και λιπώδες ήπαρ στα τρωκτικά.

Στην πρόσφατη μελέτη τους οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές επιδράσεις του ελαίου στον υποθάλαμο του εγκεφάλου όπου συμβαίνουν σημαντικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση του βάρους μέσω του μεταβολισμού, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η αναπαραγωγή και η σωματική ανάπτυξη καθώς και η απόκριση στο στρες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε περίπου 100 γονίδια που επηρεάζονται από τη διατροφή με σογιέλαιο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον μεταβολισμό, αλλά και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και σε ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος του Πάρκινσον. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η έρευνα δεν συνιστά απόδειξη ότι το έλαιο προκαλεί αυτές τις ασθένειες αλλά μόνο ότι τις επηρεάζει.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα ευρήματα ισχύουν μόνο για το σογιέλαιο – όχι για άλλα προϊόντα σόγιας ή για άλλα φυτικά έλαια προτρέποντας το κοινό να μην διαγράψει από τη διατροφή του προϊόντα σόγιας όπως το τόφου, η σάλτσα σόγιας και τα φασόλια σόγιας.

Σημειώνεται ακόμη ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και μάλιστα αρσενικά και τα αποτελέσματα των μελετών σε ποντίκια δεν αντιστοιχούν πάντα στον άνθρωπο.

Το μήνυμα της πρόσφατης έρευνας όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης σογιέλαιου. Πρόκειται για ένα ευρείας κατανάλωσης έλαιο στις ΗΠΑ, αλλά πλέον και σε άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα προϊόντων ταχυφαγείου, προστίθεται σε έτοιμα φαγητά και αποτελεί ζωοτροφή.