Η Ιταλία επέκτεινε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης το νέου κοροναϊού, τα οποία περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte διέταξε τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι και να ζητούν άδεια για απαραίτητα ταξίδια. Είπε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των πλέον ευάλωτων πολιτών. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο COVID-19 εκτοξεύθηκε από 366 σε 463 τη Δευτέρα – η Ιταλία είναι χώρα με τα περισσότερα θύματα μετά την Κίνα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων αυξήθηκε επίσης κατά 24% από την Κυριακή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί και στις 20 ιταλικές επαρχίες.

Ο κ. Conte δήλωσε ότι το καλύτερο είναι να μένουν οι άνθρωποι στο σπίτι. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων», ανέφερε:  «Όλη η Ιταλία θα γίνει προστατευόμενη ζώνη», πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι να δώσουμε κάτι για το καλό της Ιταλίας. Πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να υιοθετήσω ακόμη πιο ισχυρά και αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να προστατευτεί η υγεία όλων των πολιτών».

Ο κ. Conte περιέγραψε τα μέτρα με τη φράση «μένω σπίτι μου» – οι πολίτες απαγορεύεται να συγκεντρώνονται δημόσια. «Τέλος στη νυχτερινή ζωή – δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε πια δεδομένου ότι αποτελεί ευκαιρία για μόλυνση», είπε. Όλα τα αθλητικά γεγονότα – συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών αγώνων – αναστέλλονται σε εθνικό επίπεδο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτρέπονται μόνο ταξίδια που δεν μπορούν να αναβληθούν για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους. Οι επιβάτες θα πρέπει να δικαιολογούν τα ταξίδια τους, κατά την αναχώρηση ή την άφιξή τους στα αεροδρόμια. Θα υπάρχουν έλεγχοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των επιβατών, ενώ τα κρουαζιερόπλοια απαγορεύεται να αποβιβάζουν κόσμο σε διάφορα λιμάνια.

Ο αριθμός των μολύνσεων παγκοσμίως είναι πλέον άνω των 111.000, με περίπου 3.890 θανάτους – στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 89.

Στον υπόλοιπο κόσμο, όσοι φτάνουν στο Ισραήλ θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα αυτοβούλως για 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Το Ιράν έχει αναφέρει 43 νέους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια τις τελευταίες 24 ώρες. Τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχουν πεθάνει συνολικά και 7.161 έχουν μολυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου, αν και οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι.

Η Κίνα, η οποία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, ανέφερε μόλις 40 νέα κρούσματα της νόσου, τα λιγότερα από τις 20 Ιανουαρίου. Αν και αυτό δείχνει ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται, οι υπεύθυνοι υγείας προειδοποίησαν να μην μειωθεί η επαγρύπνηση.