Οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα από COVID-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να περάσει στο έβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με ειδικούς.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών και το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας προσφέρουν μια σχετική ανακούφιση στις εγκύους, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για το εάν οι ίδιες ή το μωρό τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες έχουν διαφοροποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση έκθεσης σε ιούς όπως εκείνος της γρίπης. Ορισμένες αναπνευστικές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε νεογνά. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τίποτα από αυτά δεν έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τον νέο κοροναϊό.

Ο Edward Morris, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε: «Επειδή πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό, μόλις έχουμε αρχίσει να τον μαθαίνουμε, έτσι οι κατευθυντήριες οδηγίες επανεξετάζονται τακτικά, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι πιθανό έγκυες γυναίκες να εμφανιστούν θετικές στον νέο κοροναϊό. Ενώ τα δεδομένα είναι επί του παρόντος περιορισμένα, είναι καθησυχαστικό ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να περάσει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες της Μεγάλης Βρετανίας βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξέτασε στοιχεία από 147 έγκυες γυναίκες, εκ των οποίων 64 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν τον νέο κοροναϊό, 82 ήταν πιθανόν να τον έχουν και μία ήταν ασυμπτωματική. Από αυτές, το 8% είχε σοβαρά συμπτώματα και το 1% ήταν σοβαρά άρρωστες.

Μια ξεχωριστή μελέτη στο The Lancet παρακολούθησε εννέα έγκυες γυναίκες που είχαν βρεθεί θετικές στον νέο κοροναϊό από την Ουχάν της Κίνας, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα της επιδημίας. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν γεννήθηκαν –ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή σε όλες τις περιπτώσεις- όλα τα βρέφη ήταν υγιή και δεν υπήρχαν ενδείξεις για τον ιό στο μητρικό γάλα, στο αίμα του ομφάλιου λώρου ή στο αμνιακό υγρό.