Όχι μόνο η υγεία της μητέρας αλλά και του πατέρα είναι κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη και γέννηση, όπως αποκαλύπτουν νέα επιστημονικά ευρήματα.

Εξετάζοντας στοιχεία από περίπου 786.000 γεννήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι μέλλοντες μπαμπάδες δεν βρίσκονταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας, υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρες γεννήσεις και βρέφη με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, τα οποία περνούν χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η υγεία του πατέρα πριν από τη σύλληψη πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Alex Kasman από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Επειδή η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα αναδρομικά, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η υγεία του πατέρα προκάλεσε τα ιατρικά προβλήματα, διαπιστώνει μόνο ότι συνδέονται.

Συγκεκριμένα, όταν ο πατέρας είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο ή κατάθλιψη υπήρχαν 19% υψηλότερες πιθανότητες το βρέφος να γεννηθεί πρόωρα, 23% υψηλότερες πιθανότητες να έχει μικρό βάρος και 28% υψηλότερες πιθανότητες να παραμείνει στη ΜΕΝΝ, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επίσης, οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι είχαν κακή υγεία ήταν πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όπως διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς η υγεία ενός πατέρα συμβάλλει στην υγεία ενός νεογέννητου, αλλά ο Δρ Kasman εξέφρασε την εικασία ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο: «Ένας πατέρας συμβάλλει κατά το ήμισυ στα γονίδια του παιδιού και η υγεία του μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων», ανέφερε.

Τα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η κακή υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος με τον ίδιο τρόπο που το επηρεάζει έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και τις τοξίνες, πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Ο Δρ Rahul Gupta, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την εγκυμοσύνη Μarch of Dimes, δήλωσε ότι είναι πιθανό η υγεία του πατέρα να αποτελεί ένδειξη ότι και η μητέρα επίσης έχει κακή υγεία. Για παράδειγμα, ένας παχύσαρκος άνδρας μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι με μια παχύσαρκη γυναίκα, έτσι οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία -όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση- μπορεί να επηρεάζουν και τους δύο συντρόφους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.