Ξεκίνησε τη Δευτέρα η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020”, για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του  Covid-19.  Το σχετικό πρόγραμμα βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σε εφαρμογή του προγράμματος αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας και συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ενδεικτικά Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αθήνα, το Γαλάτσι, τη Νέα Σμύρνη, τον Κορυδαλλό, τον Δομοκό, την Καρδίτσα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά και καθημερινά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε το σύνολο των ομάδων να αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα αποτελέσματα των τεστ είναι θετικές, καθώς δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό δείγμα ανάμεσα στα περίπου 1.000 που έχουν εξεταστεί. Τα αποτελέσματα των ελέγχων των συνολικά 20 κινητών ομάδων θεωρούνται κρίσιμα για τον εμπλουτισμό και την ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας που υπάρχει για τον ιό και τη νόσο.

Ο διευρυμένος μαζικός έλεγχος είναι ουσιαστικά το μέτρο που εγγυάται ότι η επιδημιολογική εικόνα στη φάση αποκλιμάκωσης των περιορισμών θα είναι ακριβής. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανοίγει ή θα κλείνει ο δρόμος της επιστροφής στις ποικίλες δραστηριότητες που έχουν ανασταλεί προσωρινά, κατά το επόμενο δίμηνο που αναμένεται να διαρκέσει αυτή η επιστροφή.