Δύο νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες δεν θα επιβραδύνουν σημαντικά τον νέο κορωνοϊό, καθώς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

«Το καλοκαίρι δεν πρόκειται να το κάνει να φύγει», δήλωσε η Δρ Dionne Gesink, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία δημοσίευσε μια μελέτη στο Canadian Medical Association Journal, η οποία δεν βρήκε καμία διαφορά στην εξάπλωση του ιού λόγω θερμοκρασίας ή γεωγραφικής περιοχής στον πλανήτη. Ωστόσο, μέτρα όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας ή το κλείσιμο των σχολείων έδειξε ότι μείωσαν την εξάπλωση.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να το γνωρίζουν αυτό», ανέφερε η Δρ Gesink. «Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερα μέτρα για τη δημόσια υγεία υπήρχαν μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο αντίκτυπος στην επιβράδυνση της επιδημικής εξάπλωσης. Αυτές οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία είναι πραγματικά σημαντικές, επειδή είναι το μόνο πράγμα που έχει αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή για να επιβραδυνθεί η επιδημία».

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους. Σε αυτήν, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Hazhir Rahmandad, αναπληρωτή καθηγητή στη δυναμική συστημάτων στο MIT, διαπίστωσαν ότι ο ζεστός καιρός του καλοκαιριού δεν είναι πιθανό να σταματήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία μπορούν να μειώσουν μετρίως τους ρυθμούς μετάδοσης του κορωνοϊού, η πανδημία δεν είναι πιθανό να ανακοπεί μόνο λόγω του καλοκαιριού», δήλωσε ο Δρ Rahmandad σε δελτίο Τύπου.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, αυτός και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού και τις καιρικές συνθήκες σε περισσότερες από 3.700 τοποθεσίες, από τον περασμένο Δεκέμβριο ως τις 22 Απριλίου. Διαπίστωσαν μόνο έναν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών, δήλωσε ο Δρ Rahmandad. «Οι υπεύθυνοι χάραξης υγειονομικής πολιτικής και το κοινό θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση αντί να υποθέτουν ότι το καλοκαιρινό κλίμα αποτρέπει τη μετάδοση», είπε. «Στην καλύτερη περίπτωση, ο καιρός παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας».