Ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 επηρεάζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, με κύρια συμπτώματα βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Ακριβώς επειδή είναι ένας νέος ιός, οι επιστήμονες δεν είναι 100% βέβαιοι για όλους τους τρόπους μετάδοσής του. Ανάμεσα  στις απορίες που έχουμε όλοι, είναι το αν θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε επιφάνειες τις οποίες έχουν αγγίξει άλλοι πριν από εμάς.

Η εύκολη απάντηση είναι βεβαίως «ναι» -για καλό και για κακό- και για μερικές τέτοιες επιφάνειες είναι εύκολο να το κάνουμε, π.χ. είναι ευκολότερα στη χρήση, όπως την κουπαστή στις σκάλες –κυλιόμενες ή μη-, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε με τις δημόσιες οθόνες αφής, όπως εκείνες στα ΑΤΜ των τραπεζών ή στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και τις ατομικές, όπως το κινητό μας;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί για έως και τρεις ώρες στον αέρα, αλλά δύο ή τρεις ημέρες σε μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες. Ο καθηγητής William Keevil από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση του τηλεφώνου τους μετά το πλύσιμο των χεριών τους, χωρίς να το καθαρίσουν πρώτα. Αλλά ο Δρ Keevil είπε επίσης ότι καθώς χρησιμοποιείται μόνο από εσάς, ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος.

Ωστόσο, σε δημόσιες οθόνες αφής, που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους, ένα μολυσμένο άτομο θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό στην επιφάνειά της και να μολύνει άθελά του κάποιον άλλον.

Η επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών Δρ Tara Smith από το Πανεπιστήμιο του Κεντ δήλωσε: «Δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αγγίζουν αυτές τις οθόνες κάθε μέρα, είναι πιθανό ιοί και βακτήρια να εναποτίθενται από μολυσμένα άτομα και να προσλαμβάνονται από υγιή άτομα», συνεπώς θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα υγιεινής για όσους χρησιμοποιούν τις οθόνες – π.χ. συχνή απολύμανσή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μήπως θα πρέπει να αποφεύγουμε τις δημόσιες οθόνες αφής εξολοκλήρου; Μάλλον όχι: οι βασικές οδηγίες προστασίας από τον ιό –αποφυγή αγγίγματος του προσώπου μας, απολύμανση χεριών με αντισηπτικό, καλό πλύσιμο των χεριών σε πρώτη ευκαιρία- όταν είμαστε έξω, είναι αρκετές για να προστατευθούμε. Ακόμη και αν η οθόνη έχει κάποιο ιικό φορτίο, τα παραπάνω μέτρα είναι αρκετά για να μας προστατέψουν και να μην εισέλθει στον οργανισμό μας.

Επίσης, δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να απολυμάνετε την οθόνη με απολυμαντικά μαντηλάκια: αφενός δεν είναι σίγουρο ότι θα την απολυμάνετε επαρκώς, αφετέρου μπορεί να προκληθεί βλάβη στην οθόνη. Χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό μαντηλάκι για τα χέρια σας μετά τη χρήση, αποφύγετε να ακουμπήσετε το πρόσωπό σας και πλύντε καλά τα χέρια σας μόλις αυτό είναι δυνατό.