Ο νέος κορωνοϊός «μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, Δρ Mike Ryan, προειδοποίησε να μην προσπαθούμε να προβλέψουμε πότε θα εξαφανιστεί ο ιός. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν βρεθεί ένα εμβόλιο, ο έλεγχος του ιού θα απαιτήσει μια «μαζική προσπάθεια».
Σχεδόν 300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει από την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα.
Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πανδημία προκαλεί έντονο άγχος και επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική υγεία – ιδιαίτερα σε χώρες όπου υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη. Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν την προστασία της ψυχική υγεία ως μέρος της συνολικής τους αντίδρασης.
«Είναι σημαντικό να το θέσουμε στο τραπέζι: αυτός ο ιός μπορεί να γίνει ένας ακόμη ενδημικός ιός στις κοινότητές μας και αυτός ο ιός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ», δήλωσε ο Δρ Ryan σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Ο HIV δεν έχει εξαφανιστεί – αλλά έχουμε καταφέρει να τον αντιμετωπίζουμε».
Ο Δρ Ryan σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως «μπορεί κάποιος να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί αυτή η ασθένεια».
Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια σε εξέλιξη, αλλά ο Δρ Ryan σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες ασθένειες, όπως η ιλαρά, που εξακολουθούν να μην έχουν εξαλειφθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εμβόλια για αυτές.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus τόνισε ότι είναι ακόμα δυνατό να ελεγχθεί ο ιός, αν προσπαθήσουμε αρκετά: «Η πορεία του είναι στα χέρια μας, και είναι καθήκον όλων μας, όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αναχαίτιση αυτής της πανδημίας», είπε.
Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Δρ Maria van Kerkhove είπε επίσης στην ενημέρωση: «Πρέπει να μπούμε στη λογική ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να βγούμε από αυτήν την πανδημία».
Οι συστάσεις των επικεφαλής του ΠΟΥ έρχονται τη στιγμή που αρκετές χώρες σταδιακά χαλαρώνουν τα υγειονομικά μέτρα και οι ηγέτες των κρατών εξετάζουν το ζήτημα του πώς και πότε θα επανεκκινήσουν ξανά τις οικονομίες τους.
Ο Δρ Tedros προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπήρχε εγγυημένος τρόπος χαλάρωσης των περιορισμών χωρίς να προκληθεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων: «Πολλές χώρες θα ήθελαν να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν πάρει», δήλωσε, “ωστόσο, η σύστασή μας εξακολουθεί να είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο επαγρύπνησης».