Περίπου το 30% των ασθενών που έχουν αρρωστήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό αναπτύσσουν επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτή η θρόμβωση, ίσως παίζει ρόλο στην περίπτωση των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή. Η σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες -μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό- βρίσκεται πίσω από τον σχηματισμό τους.

Οι ασθενείς παγκοσμίως επηρεάζονται από πολλές επιπλοκές του ιού, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τον Μάρτιο, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γιατροί άρχισαν να βλέπουν πολύ υψηλότερα ποσοστά θρόμβων σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο από ό,τι θα περίμεναν κανονικά. Και υπήρξαν άλλες εκπλήξεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης εκατοντάδων μικροθρόμβων στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών.

Ο ιός έχει επίσης αυξήσει τις περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης -θρόμβοι αίματος που βρίσκονται συνήθως στο πόδι- που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

«Με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι έχει γίνει εμφανές ότι η θρόμβωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα», υποστηρίζει ο Δρ Roopen Arya, καθηγητής θρόμβωσης και αιμόστασης στο νοσοκομείο του King’s College στο Λονδίνο. «Ιδιαίτερα σε ασθενείς με Covid-19 που χρειάστηκαν εντατική περίθαλψη, μερικές από τις πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί έχουν πνευμονική εμβολή ή θρόμβους αίματος στους πνεύμονες».

Ο καθηγητής πιστεύει ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που αναπτύσσουν θρόμβους μπορεί να φτάνει έως και το 30%.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή αναλύει δείγματα από ασθενείς που δείχνουν πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το αίμα τους, καθιστώντας το πολύ πιο πηχτό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων. Αυτή η αλλαγή στο αίμα είναι αποτέλεσμα σοβαρής φλεγμονής στους πνεύμονες, μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό.

«Σε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών βλέπουμε μια εκτεταμένη έκχυση χημικών στο αίμα και αυτό έχει επιπτώσεις στην ενεργοποίηση της πήξης του αίματος», δήλωσε ο καθηγητής Arya, με αποτέλεσμα τελικά την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις θρομβώσεις, καθηγητή Beverley Hunt, το «κολλώδες» αίμα έχει και άλλες επιπτώσεις πέρα από τη δημιουργία θρόμβων – οδηγεί επίσης σε υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.