Οι άνθρωποι των οποίων ο/η σύζυγος έχει φύγει από τη ζωή είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν με μελάνωμα, αλλά είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ανάλυση των δεδομένων από έρευνες που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία μεταξύ 1997 και 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν χάσει το έτερό τους ήμισυ ήταν 12% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με μελάνωμα σε σχέση με συνομιλήκους τους. Ωστόσο, όσοι από αυτούς εμφάνισαν την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν.

«Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση στους ασθενείς με μελάνωμα. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το μελάνωμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανιχνευθεί σε άτομα που έχουν χάσει τον/τη σύζυγό τους, πιθανώς επειδή οι σύντροφοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επισήμανση των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου του δέρματος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Angel Wong της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η καθυστερημένη ανίχνευση θα μπορούσε να εμποδίσει την έγκαιρη διάγνωση έως ότου ο καρκίνος προχωρήσει στα μεταγενέστερα στάδια, όταν είναι συνήθως πιο επιθετικός και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Απαιτείται υποστήριξη για τους ανθρώπους που έχασαν πρόσφατα τον σύντροφό τους, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης για τον σωστό έλεγχο του δέρματός τους, καθώς θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος και συνεπώς, για τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης από τη νόσο», ανέφερε η Δρ Wong.

Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν επίσης άλλα μέλη της οικογένειας να βοηθούν στην πραγματοποίηση των ελέγχων και ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να είναι ακόμη πιο υποψιασμένοι όταν εξετάζουν ανθρώπους που έχουν χηρεύσει.

Για τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Dermatology, ο Δρ Walayat Hussain της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων σχολίασε: «Εκείνοι που δεν έχουν σύντροφο πρέπει να είναι προσεκτικοί στον έλεγχο του δέρματός τους, ιδιαίτερα σε δύσκολα σημεία όπως η πλάτη, το κρανίο και τα αυτιά. Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια ασθένεια που είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να έχουν χηρεύσει, οπότε η ενημέρωση για τον έλεγχο του δέρματος σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».