Μια δοκιμή για να διαπιστωθεί αν δύο φάρμακα κατά της ελονοσίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εκδήλωση της νόσο Covid-19 έχει ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον και την Οξφόρδη.

Χλωροκίνη, υδροξυχλωροκίνη ή ένα εικονικό φάρμακο θα δοθούν σε περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Όλοι οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με ασθενείς Covid-19.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε αυτήν την εβδομάδα αφού είπε ότι λάμβανε υδροξυχλωροκίνη, παρά τις προειδοποιήσεις ότι μπορεί να είναι μη ασφαλές.

Οι πρώτοι συμμετέχοντες στη Μεγάλη Βρετανία θα λάβουν υδροξυχλωροκίνη ή εικονικό φάρμακο για τρεις μήνες, ενώ σε συμμετέχοντες στην Ασία θα δοθεί χλωροκίνη ή εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Η κλινική δοκιμή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε παρέχει άμεση φροντίδα σε ασθενείς με κορωνοϊό, εφόσον δεν έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Θα ελέγξει εάν τα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που εκτίθενται στον ιό να προσβληθούν από αυτόν.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Nicholas White από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε: «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ευεργετικές ή επιβλαβής για την Covid-19». Ωστόσο, είπε, σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα όπως αυτή, όπου ούτε ο συμμετέχων ούτε οι ερευνητές γνωρίζουν ποιος έχει λάβει το φάρμακο ή ένα εικονικό φάρμακο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε.

«Ένα ευρέως διαθέσιμο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να απέχει πολύ από το να είναι στη διάθεσή μας», δήλωσε ο καθηγητής Martin Llewelyn από το Πανεπιστήμιου του Μπράιτον την Ιατρική Σχολή του Σάσεξ, ο οποίος είναι επίσης από τους επικεφαλής της μελέτης. «Εάν φάρμακα ανεκτά από τον οργανισμό, όπως η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, αυτό θα ήταν απίστευτα χρήσιμο».

Τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον πυρετό και τη φλεγμονή και χρησιμοποιούνται τόσο ως μέσο πρόληψης όσο και ως θεραπεία για την ελονοσία. Η υδροξυχλωροκίνη ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του σώματος και χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του Λύκου – μιας φλεγμονώδους νόσου που προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φάρμακο έγινε γνωστό αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό και αυτήν την εβδομάδα είπε δημόσια ότι έπαιρνε υδροξυχλωροκίνη για να αποτρέψει τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ωστόσο προειδοποίησε για τη χρήση του φαρμάκου εκτός των νοσοκομείων, στα οποία έχει χορηγήσει προσωρινή άδεια για τη χρήση του σε ορισμένες περιπτώσεις ή για κλινικές δοκιμές. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.