Πάνω από το ένα πέμπτο των ανθρώπων πιστεύουν ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι… απάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε 2.500 Άγγλους ενήλικες, μεταξύ 4-11 Μαΐου 2020.

Η ερευνητική ομάδα των κλινικών ψυχολόγων δηλώνει ότι τα δεδομένα από την έρευνα δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων στην Αγγλία δεν συμφωνεί με την επιστημονική και κυβερνητική άποψη για τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν τα τρία πέμπτα (59%) των ενηλίκων στην Αγγλία πιστεύουν σε κάποιο βαθμό ότι η κυβέρνηση παραπλανά το κοινό σχετικά με την αιτία του ιού. Ομοίως, περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) πιστεύει ότι ο ιός είναι απάτη ενώ το 62% συμφωνεί σε κάποιο βαθμό με τη δήλωση ότι ο ιός έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.

Επίσης, όταν ρωτήθηκαν αν πίστευαν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο που αναπτύχθηκε από την Κίνα για να καταστρέψει τη Δύση, το 55% διαφώνησε, το 20,2% είπε ότι συμφωνεί εν μέρει και το 5,5% συμφώνησε πλήρως.

Το 79% πάντως δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο κορωνοϊός προκαλείται ή μεταδίδεται από τις κεραίες του 5G.

«Τέτοιες ιδέες συσχετίστηκαν θεωρίες συνωμοσίας κατά του εμβολιασμού, θεωρίες συνωμοσίας για την κλιματική αλλαγή και δυσπιστία για θεσμούς και συγκεκριμένα επαγγέλματα», ανέφεραν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Psychological Medicine. «Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορωνοϊό συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα να μοιραστούν αυτές τους τις απόψεις».

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι όσο περισσότερο πίστευε κάποιος τις θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορωνοϊό, τόσο λιγότερο συμμορφωνόταν με τις κυβερνητικές οδηγίες και τόσο λιγότερη προθυμία έδειχναν να κάνουν διαγνωστικά τεστ ή να εμβολιαστούν.

Ο Δρ Daniel Freeman, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό έχει σημασία. Όσοι τις πιστεύουν είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν κυβερνητικές οδηγίες, όπως για παράδειγμα να μένουν δύο μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους, όταν βρίσκονται έξω. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν να εμβολιαστούν, να κάνουν διαγνωστικό τεστ ή να φορούν μάσκα».

Τον περασμένο μήνα, το Facebook διέγραψε δύο ομάδες που προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τις κεραίες 5G με την πανδημία του κορωνοϊού. Μέλη τους είχαν επαινέσει εμπρηστικές επιθέσεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και υποστήριζαν ότι οι ένοπλες εξεγέρσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας.