Ασθενείς που αρρώστησαν από τον νέο κορωνοϊό και ανάρρωσαν, αλλά εβδομάδες αργότερα αποδείχθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, πιθανότατα δεν είναι ικανοί να τον μεταδώσουν, όπως ανέφεραν ερευνητές στη Νότια Κορέα.

Οι επιστήμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας μελέτησαν 285 από τους 447 ασθενείς με COVID-19 που εμφανίστηκαν εκ νέου θετικοί στα τεστ μετά την ανάρρωσή τους και αφού προηγούμενα τεστ τους είχαν βγει αρνητικά. Διαπίστωσαν ότι δείγματα ιών από τους εκ νέου θετικούς ασθενείς δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν σε καλλιέργειες στο εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν μη μολυσματικά ή «νεκρά» σωματίδια του ιού, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Εντόπισαν επίσης 790 στενές επαφές των 285 ασθενών, και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει νέες λοιμώξεις ανάμεσά τους.

Τα ευρήματα δίνουν ελπίδες και αποτελούν θετικό σημάδι καθώς οι περισσότερες χώρες αρχίζουν να «ανοίγουν». Αυτή η νέα μελέτη σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 πιθανότατα δεν μπορούν να μολύνουν άλλους με τον νέο κορωνοϊό.

Τον Απρίλιο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαγνωστικά τεστ νουκλεϊνικού οξέος που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ «ζωντανών» και «νεκρών» σωματιδίων του ιού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ένας ασθενής που είχε αναρρώσει μπορεί να εμφανιστεί ξανά θετικός.

Η νέα έρευνα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει πληροφορίες για τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν δείγμα αίματος για να δουν αν κάποιος έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντισώματα υποδεικνύουν πιθανώς κάποια ανοσία στον ιό, αλλά δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν αυτό όντως ισχύει ή για πόσο καιρό.

Με βάση τα νέα ευρήματα, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι τα άτομα που είχαν τον ιό δεν χρειάζεται να εμφανιστούν ξανά αρνητικοί σε τεστ προτού επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο, αφού αναρρώσουν και ολοκληρώσουν την καραντίνα.

Κατά μέσο όρο, χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες ώστε οι ασθενείς να εμφανιστούν ξανά θετικοί μετά την ανάρρωση και τη λήξη της καραντίνας τους και 45 ημέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων τους. Περίπου το 45% είχε συμπτώματα όπως βήχα και πονόλαιμο όταν εμφανίστηκαν ξανά θετικοί στα τεστ.