Το πλύσιμο των χεριών μας από έξι έως 10 φορές την ημέρα καθιστά πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούμε από μικρόβια και ιούς όπως ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από το 2006 έως το 2009 για ιούς δομικά παρόμοιους με το θανατηφόρο στέλεχος της πανδημίας που ταλαιπωρεί σήμερα όλο τον πλανήτη. Οι κορωνοϊοί ή κοροναϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλούν ήπιες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του νέου που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορούν να σκοτωθούν με σαπούνι και νερό.

Κάθε χειμώνα, το βρετανικό Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας ρωτά κατοίκους της χώρας εάν έχουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου που μοιάζουν με γρίπη και εξετάζουν εκείνους που έχουν για τυχόν λοίμωξη από κάποιον κορωνοϊό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Wellcome Open Research, διαπίστωσε ότι οι 1.663 συμμετέχοντες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούν εάν έπλεναν τα χέρια τους τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα. Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών περισσότερες από 10 φορές την ημέρα δεν φάνηκε να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Sarah Beale, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η καλή υγιεινή των χεριών πρέπει να ασκείται ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζετε συμπτώματα ή όχι μιας νόσου. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τον εαυτό σας και να αποτρέψετε την ακούσια μετάδοση του ιού σε άλλους γύρω σας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Δημόσια Υγεία, το τακτικό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωναϊού, ειδικά αφότου φυσήξουμε τη μύτη, φτερνιστούμε ή βήξουμε, καθώς και προτού φάμε ή μαγειρέψουμε. Επίσης, είναι καλή ιδέα να το κάνουμε μετά από έξοδο σε δημόσιο χώρο ή μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.