Οι κλινικές δοκιμές για την υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο για την ελονοσία που θεωρήθηκε πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό, έχει σταματήσει λόγω φόβων για την ασφάλεια χρήσης της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι δοκιμές σε πολλές χώρες αναστέλλονται προσωρινά ως προληπτικό μέτρο, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια πρόσφατη ιατρική μελέτη που έδειξε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενών με κορωνοϊό να πεθάνουν.

Πριν από μερικές μέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι λαμβάνει το φάρμακο για να αποτρέψει τη λοίμωξη από τον ιό. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προωθήσει το φάρμακο κατά της ελονοσίας, κόντρα στις ιατρικές συμβουλές και παρά τις προειδοποιήσεις των υπεύθυνων δημόσιας υγείας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι δεν υπήρχαν οφέλη στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό με υδροξυχλωροκίνη και ότι η λήψη της ουσίας θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο νοσοκομείο με Covid-19.

Η υδροξυχλωροκίνη είναι ασφαλής για την ελονοσία και παθήσεις όπως ο λύκος ή η αρθρίτιδα, αλλά καμία κλινική δοκιμή δεν συνέστησε τη χρήση της για τη θεραπεία της νόσου Covid-19.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος διεξάγει κλινικές δοκιμές διαφόρων φαρμάκων για να αξιολογήσει ποια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της νόσου, είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες για αναφορές ατόμων που λαμβάνουν το φάρμακο αυτοβούλως και καταλήγουν με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Τώρα, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η υδροξυχλωροκίνη θα αφαιρεθεί από αυτές τις κλινικές δοκιμές εν αναμονή αξιολόγησης για την ασφάλεια χρήσης της.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet εξετάστηκαν 96.000 ασθενείς με κορωνοϊό, σχεδόν 15.000 από τους οποίους έλαβαν υδροξυχλωροκίνη -ή μια παρόμοια μορφή της ουσίας, τη χλωροκίνη- είτε μόνη τους είτε μαζί με αντιβιοτικό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο νοσοκομείο και να αναπτύξουν επιπλοκές στον καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με άλλους ασθενείς με Covid-19.

Η θνησιμότητα σε όσους έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ήταν 18%, χλωροκίνη 16,4%, ενώ στην ομάδα ελέγχου μόλις 9%. Όσοι έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη σε συνδυασμό με αντιβιοτικά είχαν ακόμη υψηλότερο ποσοστά θνησιμότητας.