Οι κλινικές δοκιμές σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς έδειξαν ότι το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα NIH οδήγησαν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εκδώσει άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση της ρεμδεσιβίρης από τις αρχές του μήνα. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν από ομότιμους κριτές δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος ανάρρωσης για ασθενείς που έλαβαν ρεδεμσιβίρη ήταν 11 ημέρες, σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα για τις δοκιμές δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου, επειδή το ποσοστό θανάτου ήταν ακόμη πολύ υψηλό.

«Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υποστηρίζουν τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο», ανέφερε το New England Journal of Medicine. «Ωστόσο, δεδομένης της υψηλής θνησιμότητας παρά τη χρήση του φαρμάκου, είναι σαφές ότι η θεραπεία μόνο με ένα αντιιικό φάρμακο δεν είναι πιθανό να είναι επαρκής. Οι μελλοντικές στρατηγικές θα πρέπει να αξιολογήσουν τους αντιιικούς παράγοντες σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις ή συνδυασμούς αντιιικών παραγόντων, για να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς με το Covid-19».

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για την ηπατίτιδα C και τον ιό Έμπολα. Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανέφεραν ότι το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει άτομα που ασθενούν σοβαρά από τον κορωνοϊό, αλλά οι ως τώρα δοκιμές δεν ήταν παρείχαν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.

Η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το φάρμακο, η Gilead Sciences, δήλωσε την ικανοποίησή της τα αποτελέσματα των δοκιμών: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη χρήση της ρεδεμσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται σε άτομα που χρειάζονται συμπλήρωση οξυγόνου, αλλά δεν υποστηρίζονται μηχανικά», δήλωσε ο Δρ Merdad Parsey, επικεφαλής ιατρός της Gilead Sciences. Ο γιατρός δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία προσβλέπει σε έρευνες για το πώς λειτουργεί η ρεμδεσιβίρη με άλλα φάρμακα.