Οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 100.000 από την πανδημία του κορωνοϊού σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Είναι οι περισσότεροι θάνατοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ τα 1,69 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου συνόλου. Η πρώτη λοίμωξη στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις 21 Ιανουαρίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 5,6 εκατομμύρια κρούσματα και 354.983 θάνατοι από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 100.276, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ, το οποίο παρακολουθεί την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πεθάνει περισσότεροι Αμερικανοί από το Covid-19 παρά από τους πολέμους στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην ένατη θέση ως προς το ποσοστό θνησιμότητάς ανά εκατομμύριο κατοίκων, πίσω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Πάντως, ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται και οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος από τον καταγεγραμμένο αριθμό.

Είκοσι πολιτείες ανέφεραν αύξηση των νέων περιπτώσεων για την εβδομάδα που έληξε την Κυριακή. Η Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και το Αρκάνσας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που παρατηρούν σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Επίμονα υψηλά είναι τα κρούσματα και σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Σικάγο, το Λος Άντζελες και τα προάστια της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες που έχουν πληγεί σοβαρά βλέπουν μείωση των ποσοστών θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, όπου έχουν πεθάνει 21.000 κάτοικοι. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης στην πόλη, ο καθημερινός αριθμός θανάτων έφτανε τις εκατοντάδες. Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν και χτίστηκαν πρόχειρα νεκροτομεία για τα θύματα του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι χωρίς τις ενέργειες της κυβέρνησής του, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν 25 φορές υψηλότερος, αν και οι επικριτές του τον κατηγορούν για αργή αντίδραση στην πανδημία. Οι κρατικοί κυβερνήτες κατηγορήθηκαν επίσης ότι δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι ο ιός αποτελεί θανατηφόρα απειλή για τα γηροκομεία.

Αρχικά, ο ρεπουμπλικανός Πρόεδρος υποβάθμισε την πανδημία, συγκρίνοντάς τη με την εποχική γρίπη. Τον Φεβρουάριο είπε ότι οι ΗΠΑ ήλεγχαν το ιό και ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούσε «να εξαφανιστεί σαν από θαύμα». Πρόβλεψε 50.000-60.000 θανάτους, έπειτα 60.000-70.000 και έπειτα «αρκετά κάτω από 100.000».

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι περίπου 36.000 λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει εάν οι ΗΠΑ είχαν πάρει μέτρα νωρίτερα.