Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου υποδηλώνει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πιστεύεται έως τώρα.

Περισσότεροι από το 80% εκείνων που βρέθηκαν θετικοί στη λοίμωξη δεν είχαν συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά καθώς τα lockdowns αρχίζουν να χαλαρώνουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ακριβή δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Alan Smyth.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα πλοίο με 128 επιβάτες και 95 άτομα πλήρωμα που ξεκίνησε από την Αργεντινή στα μέσα Μαρτίου για μια προγραμματισμένη κρουαζιέρα 21 ημερών στην Ανταρκτική. Το ταξίδι ξεκίνησε αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε κηρύξει τον νέο κορωνοϊό παγκόσμια πανδημία.

Επιβάτες οι οποίοι τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες είχαν βρεθεί σε χώρες όπου τα ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό ήταν υψηλά δεν είχαν δικαίωμα επιβίβασης. Όλοι οι επιβάτες στους οποίους επιτράπηκε να επιβιβαστούν είχαν εξεταστεί αν είχαν πυρετό πριν από την επιβίβαση και το πλοίο είχε πολλούς σταθμούς απολύμανσης χεριών, ιδιαίτερα στην τραπεζαρία.

Μετά το πρώτο κρούσμα υψηλού πυρετού, το οποίο αναφέρθηκε την 8η ημέρα του ταξιδιού, εφαρμόστηκαν αμέσως μέτρα ελέγχου της λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των επιβατών στις καμπίνες τους και της χρήσης προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού από οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος σε επαφή με άρρωστους επιβάτες.

Το πλοίο έφτασε στην Ουρουγουάη την 13η ημέρα, όπου οκτώ άτομα χρειάστηκαν τελικά νοσηλεία σε τοπικό νοσοκομείο, εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας που σχετίζεται με τη νόσο Covid-19.

Την 20η ημέρα, οι υπόλοιποι 217 υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό και οι περισσότεροι από τους μισούς (59%) ήταν θετικοί. Ωστόσο, το 81% εξ αυτών δεν είχαν συμπτώματα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ποσοστά μόλυνσης στα κρουαζιερόπλοια είναι πιθανό να «υποτιμηθούν σημαντικά» και ότι οι επιβάτες πρέπει να παρακολουθούνται μετά την αποβίβαση από τα πλοία, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ανεξάρτητα από το αν τα άτομα που έχουν μολυνθεί έχουν ανοσία στον νέο κορωνοϊό, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ακριβή παγκόσμια δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί.