Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την περιβόητη αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων της Ουχάν, όπως πίστευαν ως σήμερα πολλοί επιστήμονες, όπως τουλάχιστον δήλωσε ένας κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος υγείας.

Ωστόσο, ο Gao Fu, διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν ανέφερε το από πού προήλθε αρχικά ο ιός, ο οποίος έχει σκοτώσει έως σήμερα 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Σε συνέντευξή του στους Global Times –εφημερίδα με ισχυρούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση- υποστήριξε ότι περαιτέρω έρευνα δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ των τροφίμων που πωλούνταν στην αγορά της Ουχάν και στον νέο κορωνοϊό.

«Ο νέος κορωνοϊός υπήρχε πολύ νωρίτερα», προτού εντοπιστεί στην αγορά, υποστήριξε ο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος.

Ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Ο Gao είπε στους Global Times ότι πήγε στην Ουχάν για να συλλέξει δείγματα του ιού στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά δεν εντοπίστηκαν ίχνη του ιού στα δείγματα από ζώα που ελέγχθηκαν. Ο ιός εντοπίστηκε μόνο σε περιβαλλοντικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, είπε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό The Lancet αμφισβήτησε επίσης την ιδέα ότι η αγορά της Ουχάν ήταν το μέρος από όπου προήλθε ο νέος κορωνοϊός. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε επίσης από κινέζους επιστήμονες ανέφερε ότι 13 από τα πρώτα 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού δεν είχαν καμία σχέση με την αγορά.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, 13, χωρίς σύνδεση», υποστήριξε και ο Daniel Lucey, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στο διαδικτυακό περιοδικό Science.