Καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις για τη φριχτή δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικό συνεχίζονται σε μεγάλες και μικρές πόλεις των ΗΠΑ, αξιωματούχοι υγείας εξέφρασαν ανησυχίες για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες.

«Θα υπάρξουν πολλά ζητήματα από το τραγικό γεγονός που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αλλά ένα από αυτά θα είναι η μετάδοση του ιού από αυτές τις συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Στη Μινεσότα, σημείωσε, τα κρούσματα της νόσου Covid-19 και οι νοσηλείες είχαν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες – ακόμη και προτού ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες. «Έχουμε ακόμη θύλακες εξάπλωσης σε διάφορες κοινότητες, που δεν είναι υπό έλεγχο», είπε.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν γενικά ειρηνικά και ακολουθώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Αλλά πλέον εξελίσσονται συχνά σε συγκεντρώσεις εκατοντάδων ή χιλιάδων ανθρώπων με ένταση ή και επεισόδια, όπου είναι αδύνατο να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Το τραγούδι και οι φωνές μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων που βγαίνουν από το στόμα. Επιπλέον, άτομα που έχουν τον ιό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να μολύνουν άλλους χωρίς να το γνωρίζουν.

«Αν συμμετείχατε σε κάποια πορεία χθες το βράδυ, πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε τεστ για τον κορωνοϊό αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η δήμαρχος της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms.

Ο Gottlieb και η Bottoms μίλησαν επίσης για τη δυσανάλογη επιβάρυνση του κοροναϊού στους αφροαμερικανούς και τους λατίνους, οι οποίοι προσβάλλονται και πεθαίνουν από τον ιό σε υψηλότερα ποσοστά. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως τα χαμηλά εισοδήματα, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα υποκείμενα νοσήματα  και οι πυκνοκατοικημένες γειτονιές παίζουν σημαντικό ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο, δήλωσε ο Gottlieb. «Είναι ένα σύμπτωμα των φυλετικών ανισοτήτων στη χώρα μας που θα πρέπει να επιλύσουμε», είπε.

Οι διαδηλώσεις όμως μπορεί να επηρεάσουν την πανδημία και με άλλους τρόπους: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Eric Garcetti δήλωσε ότι τα κέντρα όπου γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό στην πόλη έκλεισαν, εξαιτίας «ανησυχιών για την ασφάλεια».