Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές μιας πιθανής θεραπείας με αντισώματα, με σκοπό την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Covid-19, με τους ασθενείς να έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις. Αυτή  είναι η πρώτη δοκιμή της θεραπείας σε ανθρώπους.

Αυτή η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους θα καθορίσει εάν το φάρμακο, που ονομάζεται LY-CoV555, είναι ασφαλές, δήλωσε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου. Οι ασθενείς έλαβαν τις δόσεις σε μεγάλα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, υποστηρίζει η Eli Lilly. Εάν η θεραπεία διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής, η θεραπεία θα δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, σε μη νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ξεκινά τη «μεγάλης κλίμακας κατασκευή αυτής της πιθανής θεραπείας», όπως δήλωσε ο Daniel Skovronsky, MD, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Eli Lilly και πρόεδρος των Lilly Research Laboratories.

«Εάν το LY-CoV555 γίνει μέρος της βραχυπρόθεσμης λύσης για την Covid-19, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να το παραδώσουμε στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό, με στόχο να έχουμε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε.

Το πειραματικό φάρμακο της Eli Lilly είναι διαφορετικό από τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων, τα οποία εξετάζουν εάν ένα άτομο είχε τον κορωνοϊό. Οι ορολογικές εξετάσεις αναζητούν αντισώματα στο αίμα που αναπτύσσονται όταν κάποιος κολλάει τον ιό. Το LY-CoV555 όμως έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τον ιό και όχι απλά να τον ανιχνεύει.

Το φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα «που στρέφεται εναντίον της ακίδας πρωτεΐνης του SARS-CoV-2. Έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, εξουδετερώνοντας έτσι τον ιό και πιθανώς προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τη νόσο Covid-19», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η θεραπεία αντισωμάτων είναι μια συνεργασία μεταξύ της Eli Lilly και της AbCellera, μιας καναδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.