Ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με Covid-19 ή έχουν πεθάνει από τη νόσο, έχει βρεθεί ότι έχουν ανεπάρκεια σε μια βιταμίνη που βρίσκεται στο σπανάκι, τα αυγά και τα σκληρά και μπλε τυριά – μια διαπίστωση που αυξάνει τις ελπίδες ότι μια διατροφική αλλαγή μπορεί να είναι ένα μέρος της απάντησης στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ερευνητές που μελετούν ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Canisius Wilhelmina στην ολλανδική πόλη Ναϊμέχεν υπογραμμίζουν τα οφέλη της βιταμίνης Κ, καθώς ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειάς της και των χειρότερων επιπλοκών του κορωνοϊού.

Η νόσος Covid-19 προκαλεί πήξη του αίματος και οδηγεί στην υποβάθμιση των ελαστικών ινών των πνευμόνων. Η βιταμίνη Κ, η οποία προσλαμβάνεται μέσω της τροφής και απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα, είναι το κλειδί για την παραγωγή πρωτεϊνών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος και μπορούν να προστατεύσουν από τις πνευμονικές παθήσεις.

Οι Ολλανδοί ερευνητές αναζητούν τώρα χρηματοδότηση για μια κλινική δοκιμή, αλλά ο Δρ Rob Janssen, ένας εκ των ερευνητών, είπε ότι υπό το φως των αρχικών ευρημάτων θα ενθάρρυνε μια υγιή πρόσληψη βιταμίνης Κ, πλην ατόμων που λαμβάνουν φάρμακα πήξης του αίματος.

«Βρισκόμαστε σε μια τρομερή, φρικτή κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Έχουμε μια διατροφική παρέμβαση που δεν έχει παρενέργειες. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική εξαίρεση: δεν είναι κατάλληλη για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα κατά της πήξης. Όμως είναι απολύτως ασφαλές για όλους τους άλλους ανθρώπους. Η συμβουλή μου είναι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ. Ακόμα κι αν δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της Covid-19, είναι καλό για τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και πιθανώς και για τους πνεύμονες», σημείωσε ο Ολλανδός γιατρός.

Ο Δρ Janssen πρόσθεσε: «Υπάρχει βιταμίνη K1 και K2. Η K1 βρίσκεται στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα λαχανικά, τα μύρτιλα, σε όλους τους τύπους φρούτων και λαχανικών. Η K2 απορροφάται καλύτερα από το σώμα και κυρίως βρίσκεται στο γαλλικό και στο ολλανδικό τυρί». Το ιαπωνικό «νατό», παραδοσιακό τρόφιμο που φτιάχνεται από σόγια, είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε Κ2 και μπορεί να υπάρχει λόγος για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα οφέλη του, δήλωσε ο Δρ Janssen: «Έχω συνεργαστεί με έναν Ιάπωνα επιστήμονα στο Λονδίνο και είπε ότι ήταν αξιοσημείωτο ότι στις περιοχές της Ιαπωνίας όπου τρώνε πολύ νατό, δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που πέθανε από Covid-19. Αξίζει να το ερευνήσουμε περισσότερο».

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Μάαστριχτ, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα καρδιολογίας, μελέτησε 134 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, μαζί με μια ομάδα ελέγχου 184 ασθενών που δεν είχαν τη νόσο.