Τα lockdowns στην Ευρώπη πιθανότατα έσωσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ζωές από τον κορωναϊό στην Ευρώπη, όπως εκτιμά μια μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων «θα ήταν τεράστιος» χωρίς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και του κλεισίματος κάθε είδους δραστηριοτήτων. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει μολυνθεί ως τώρα και ότι είμαστε ακόμη «στην αρχή της πανδημίας».

Η μελέτη του Imperial College αξιολόγησε τον αντίκτυπο των περιορισμών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες –τις Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία- έως τις αρχές Μαΐου. Μέχρι τότε, περίπου 130.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό σε αυτές τις χώρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα λοιμώξεων για να προβλέψουν πόσοι θανάτοι θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν τα lockdowns – η μελέτη προέρχεται από την ίδια ερευνητική ομάδα που συμβούλεψε τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων.

Υπολόγισαν ότι 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν πεθάνει έως τις 4 Μαΐου εάν δεν είχαν παρθεί μέτρα για κλείσιμο των επιχειρήσεων και απαγόρευση των μετακινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα lockdowns έσωσαν περίπου 3,1 εκατομμύρια ζωές σε αυτές τις χώρες – περίπου 70.000 στη Μεγάλη Βρετανία, 690.000 στη Γαλλία και 630.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

«Το lockdown απέτρεψε εκατομμύρια θανάτους, αυτοί οι θάνατοι θα ήταν μια τραγωδία», δήλωσε ο Δρ Seth Flaxman, του Imperial College.

Στους υπολογισμούς τους, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι κανείς δεν θα άλλαζε τη συμπεριφορά του ως απάντηση στην απειλή του κορωνοϊού χωρίς τα lockdowns, αλλά και ότι τα νοσοκομεία δεν θα κατακλύζονταν με ασθενείς, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων – μια κατάσταση που συνέβη σε ορισμένες χώρες.

Το επιδημιολογικό μοντέλο προέβλεψε επίσης ότι το ξέσπασμα της πανδημίας θα είχε σχεδόν τελειώσει μέχρι τώρα χωρίς lockdown, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι θα είχαν μολυνθεί. Αντίθετα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μόλις το 4% του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες έχει μολυνθεί ως σήμερα.

«Οι ισχυρισμοί ότι το πρόβλημα έχει τελειώσει μπορούν να απορριφθούν σθεναρά. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Δρ Flaxman. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα αρκετά σύντομα, σε έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο Δρ Samir Bhatt.

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανέλυσε τον αντίκτυπο των lockdowns στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η έκθεσή τους, που δημοσιεύεται επίσης στο Nature, αναφέρει ότι τα αυστηρά μέτρα απέτρεψαν 530 εκατομμύρια κρούσματα σε αυτές τις χώρες.

Λίγο πριν από την απόφαση για lockdown, τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε δύο ημέρες, υπενθύμισαν οι ερευνητές. Ένας εξ αυτών, ο Δρ Solomon Hsiang, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια «πραγματική ανθρώπινη τραγωδία», αλλά η παγκόσμια δράση για να σταματήσει η εξάπλωσή έχει «σώσει περισσότερες ζωές, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από ποτέ».