Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άλλαξε τις κατευθυντήριες οδηγίες του σχετικά με τις μάσκες προσώπου, συμβουλεύοντας να φοριούνται από τον γενικό πληθυσμό όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση, ως μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι νέες πληροφορίες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εμπόδιο για δυνητικά μολυσματικά σταγονίδια».

Αρκετές χώρες ήδη προτείνουν ή επιβάλουν τη χρήση μάσκας σε ορισμένες περιστάσεις – στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο ΠΟΥ είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες. Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε πρόσφατα ότι «υπό το φως των νεότερων αποδεικτικών στοιχείων, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν το ευρύ κοινό να φορά μάσκες όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση του ιού και η φυσική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα ή σε άλλα περιορισμένα ή πολυσύχναστα περιβάλλοντα».

Ως τώρα, ο ΠΟΥ πάντα συμβουλεύει ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου πρέπει να φοριούνται από άτομα που είναι άρρωστα και από εκείνους που τα φροντίζουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν επιβεβαιωθεί 6,7 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και σχεδόν 400.000 θάνατοι από την έναρξη της επιδημίας στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η νέα οδηγία του προήλθε από μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Η Δρ Maria Van Kerkhove, η επικεφαλής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τη νόσο Covid-19, δήλωσε η σύσταση ήταν να φοριέται μια «υφασμάτινη μάσκα – δηλαδή μια μη ιατρική μάσκα». Οι μάσκες υφάσματος πρέπει να αποτελούνται από «τουλάχιστον τρία στρώματα διαφορετικού υλικού» για να είναι πλήρως αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι μάσκες προσώπου είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης και ότι δεν πρέπει να παρέχουν στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση προστασίας: «Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα σας προστατεύσουν απολύτως από την Covid-19», υπογράμμισε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.