Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αλλά δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, είναι «πολύ σπάνιο» να μολύνουν άλλους, δήλωσε επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα στοιχεία προέρχονται από χώρες που πραγματοποιούν «λεπτομερή ιχνηλάτηση επαφών», όπως δήλωσε η Maria Van Kerkhove, η επικεφαλής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τη νόσο Covid-19, που έκανε τη διάκριση μεταξύ τριών κατηγοριών ατόμων με τον ιό:

– Άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα (ασυμπτωματικά)

– Άτομα που είναι θετικά στον ιό αν και δεν έχουν ακόμη συμπτώματα – αλλά αναπτύσσουν στη συνέχεια (προσυμπτωματικά)

– Άτομα με πολύ ήπια ή μη συνηθισμένα συμπτώματα που δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν τον ιό

Ορισμένες μελέτες κάνουν διάκριση μεταξύ αυτών των κατηγοριών, ενώ άλλες όχι – αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τα σχετικά μικρά δείγματα που μελετήθηκαν, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο, η Δρ Van Kerkhove είπε ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα (οι ασυμπτωματικοί) δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

Στην Αγγλία, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) που εξετάζει τακτικά ένα δείγμα του πληθυσμού διαπίστωσε ότι, από όσους έχουν εμφανίζονται θετικοί στον ιό, μόνο το 29% ανέφερε «οποιαδήποτε ένδειξη συμπτωμάτων» τη στιγμή του τεστ ή στις προηγούμενες ή επόμενες επισκέψεις.

Ένα βασικό ερώτημα για την πανδημία ήταν εάν οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλους. Μελέτες ιχνηλάτησης επαφών από διάφορες χώρες δείχνουν ότι ενώ ασθενείς με τη λοίμωξη χωρίς συμπτώματα «σπάνια μεταδίδουν» τον ιό, η μετάδοση της λοίμωξης μπορεί να συμβεί πριν ή την ημέρα που τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά, όταν μπορεί να είναι ακόμη πολύ ήπια, σύμφωνα με τον καθηγητή Babak Javid, σύμβουλο μολυσματικών ασθενειών στο Κέμπριτζ.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμες ποσότητες του ιού στον οργανισμό τους περίπου τρεις ημέρες πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων και φαίνεται να είναι ικανοί να τον μεταδώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ειδικά την προηγούμενη ή την ημέρα που ξεκινούν τα συμπτώματα.

Ενώ τα άτομα χωρίς συμπτώματα αρχικά φαίνεται να είναι ικανά να μολύνουν άλλους, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με συμπτώματα παραμένουν ο υψηλότερος κίνδυνος για μετάδοση της ασθένειας.