Οι αναπάντητες ερωτήσεις για τον νέο κορωνοϊό παραμένουν πολλές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για το κατά πόσον ο SARS-CoV-2 θα εξαφανιστεί με την άνοδο της θερμοκρασίας τώρα το καλοκαίρι, όπως μερικοί άλλοι ιοί του αναπνευστικού.

Αναζητώντας μια απάντηση, ερευνητές στο νοσοκομείο Mount Auburn στο Κέμπριτζ, μελέτησαν την επίδραση της θερμοκρασίας, του υετού (κάθε μορφή νερού που πέφτει στο έδαφος – βροχή, χαλάζι, χιόνι κτλ) και του ηλιακού φωτός (δείκτης UV) στον αριθμό κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες την άνοιξη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των λοιμώξεων μειώθηκε καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν ως τους 11 oC. Αλλά από εκεί και πέρα η μείωση των κρουσμάτων ήταν μέτρια.

Ένας υψηλότερος δείκτης UV ακτινοβολίας επιβράδυνε επίσης τα νέα κρούσματα, αλλά σε μέτριο βαθμό, ενώ ο υετός φάνηκε να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ενώ ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία αυξάνεται περίπου στους 11 βαθμούς, τα αποτελέσματα της περεταίρω αύξησης της θερμοκρασίας δεν φαίνεται να είναι σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Shiv Sehra, διευθυντής του Mount Auburn.

«Με βάση τη μελέτη μας, αυτή η μέτρια επίδραση υποδηλώνει ότι είναι απίθανο η μετάδοση του ιού να επιβραδυνθεί δραματικά τους καλοκαιρινούς μήνες από την αύξηση της θερμοκρασίας και μόνο», πρόσθεσε ο ερευνητής στην επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ομάδα του Sehra ανέφερε ότι είδε τα λιγότερα νέα κρούσματα σε ημέρες που η θερμοκρασία έφτασε τους 11 βαθμούς Κελσίου πέντε ημέρες νωρίτερα. Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης καταγράφηκαν όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν έναν βαθμό κάτω από το μηδέν.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προβλέπουν ότι η πανδημία μπορεί να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν να πέφτουν και πάλι. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις», δήλωσε ο Δρ Sehra.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.