Μια νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να εξαπλώθηκε στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019, αλλά Κινέζοι αξιωματούχοι απέρριψαν τη μελέτη ως «γελοία», σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες έξι χώρων στάθμευσης νοσοκομείων στην Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός και αναζητήσεις για όρους που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, όπως «βήχας» και «διάρροια» για να εντοπίσει πότε σημειώθηκε αύξηση των ασθενών. Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις online αναζητήσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του 2019. Η κορύφωση και των δύο ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Το σημαντικό, σημείωσαν οι επιστήμονες, είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν μια συσχέτιση αλλά όχι αιτιώδη συνάφεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις φαίνεται να σχετίζονται, αλλά δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την Covid-19.

«Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν ο αυξημένος όγκος ασθενών σχετίζεται άμεσα με τον νέο κορωνοϊό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλες πρόσφατες εργασίες που δείχνουν ότι η εμφάνιση του ιού συνέβη πριν από τον εντοπισμό του στην αγορά θαλασσινών Huanan», έγραψαν.

Ερωτηθείς για την έρευνα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying απέρριψε τους ισχυρισμούς της μελέτης, σύμφωνα με το Reuters: «Νομίζω ότι είναι γελοίο, απίστευτα γελοίο, να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση επιφανειακές παρατηρήσεις όπως ο όγκος της κυκλοφορίας γύρω από τα νοσοκομεία», είπε.

Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν τη μελέτη «ενδιαφέρουσα», αλλά δεν έδειξαν ανησυχία για τα ευρήματα. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μας πηγαίνει πολύ μπροστά στην έρευνα για τον κορωνοϊό, τις επιπτώσεις του και τον τρόπο που θα τον αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο ο Keith Neal, καθηγητής επιδημιολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ.