Περίπου 600 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έκθεση του site για θέματα υγείας Kaiser Health News και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Ο θλιβερός απολογισμός περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, όπως καθαριστές και διοικητικό προσωπικό.

Το «Lost on the Frontline», ένα project του Kaiser Health News και του The Guardian, εμφανίζει τα ονόματα και τις νεκρολογίες πάνω από 100 εξ αυτών των εργαζομένων. Περισσότερα στοιχεία θα προστίθενται δύο φορές την εβδομάδα.

Το CDC –το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας- έχει καταγράψει περισσότερες από 71.000 κρούσματα και 375 θανάτους μεταξύ επαγγελματιών υγείας, αν και παραδέχεται ότι ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό.

Ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκε αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Kaiser Health News. Το project «Lost on the Frontline» θα παρακολουθεί πληροφορίες για τα θύματα, όπως φυλή και εθνικότητα, ηλικία, επάγγελμα, τοποθεσία και πρόσβαση σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

«Σε ορισμένες πολιτείες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει το 20% των γνωστών κρουσμάτων κορωνοϊού», σύμφωνα με την αρχική σελίδα του project.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 600 νοσηλευτές έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών στις 3 Ιουνίου. Περισσότεροι από 450.000 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

«Για εβδομάδες τώρα ζητάμε να συλλέγονται δεδομένα σχετικά με λοιμώξεις και θανάτους μεταξύ των νοσηλευτών», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο Howard Catton, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου: «Οι χώρες χρειάζονται σαφείς μηχανισμούς αναφοράς και παρακολούθησης».