Το καλύτερο μέτρο για να αποφύγουμε τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι η πρόληψη. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα πιο βασικά προληπτικά μέτρα, μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας.

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών. Μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως το κοινό κρυολόγημα, κατά περίπου 20% και σταματά τη διάδοση ασθενειών που σχετίζονται με τη διάρροια.

Ωστόσο, το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών δεν είναι τόσο εύκολο. Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας αρκετά συχνά
Καθημερινά, υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα χέρια και τα δάχτυλά σας θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Μόλις βρεθούν στα δάχτυλά σας, τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν εύκολα στον οργανισμό σας, εάν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε. Το απολυμαντικό χεριών είναι επίσης μια καλή επιλογή όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι εύκαιρα, αλλά δεν καθαρίζουν εξίσου καλά.

Πλένετε τα χέρια σας:
-Αφότου επισκεφθείτε δημόσιο χώρο όπου μπορεί να έχετε αγγίξει αντικείμενα

-Μετά από βήχα ή φτέρνισμα

-Προτού αγγίξετε το πρόσωπό σας – ειδικά τα μάτια, τη μύτη, το στόμα σας

-Πριν και μετά το φαγητό και την προετοιμασία των γευμάτων

-Μετά τη χρήση τουαλέτες

-Αφότου αγγίξετε κατοικίδιο ζώο ή χειριστείτε την τροφή και τα απόβλητά του

-Πριν και μετά από οποιαδήποτε παροχή βοήθειας σε άλλο άτομο, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της πάνας του μωρού

-Αφότου χειριστείτε σκουπίδια

Χρειαζόμαστε περισσότερο σαπούνι
Να είστε… γενναιόδωροι με το σαπούνι – οι άνθρωποι τείνουν να πλένουν πιο καλά τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν σαπούνι. Τρίψτε καλά για να δημιουργήσετε τριβή και να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα μικρόβια.

Δεν τρίβουμε εντελώς τα χέρια μας
Μην ξεχνάτε να τρίψετε τη «ράχη» της κάθε παλάμης σας, τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλά σας και ειδικά κάτω από τα νύχια σας, τα οποία θα πρέπει να έχετε κομμένα, για να μειώσετε την περιοχή όπου μπορεί να κρυφτεί ο ιός.

Δεν τα πλένουμε αρκετή ώρα
Θα χρειαστεί να πλύνετε τα χέρια σας για περίπου 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια. Είναι ο χρόνος που απαιτείται για να τραγουδήσετε δύο φορές το τραγούδι των γενεθλίων «Happy Birthday».

Δεν τα ξεπλένουμε καλά
Μετά από όλο το τρίψιμο, πρέπει να ξεπλύνετε καλά με καθαρό, τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια και τη βρωμιά. Η απαλλαγή από το σαπούνι θα μειώσει επίσης τυχόν ερεθισμό του δέρματός σας.

Παραλείπουμε το στέγνωμα
Τα μικρόβια μεταφέρονται πιο εύκολα προς και από βρεγμένα χέρια, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να στεγνώσετε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα. Πλένετε συχνά τις πετσέτες στο σπίτι σας – σε δημόσιες τουαλέτες, οι χάρτινες χειροπετσέτες είναι προτιμότερες από τη χρήση στεγνωτήρα χεριών.