Όπως γνωρίζουμε, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων. Τα πιο βαριά από αυτά τα σταγονίδια μπορούν να βρεθούν πάνω σε επιφάνειες με τις οποίες αν έρθουμε σε επαφή είναι πιθανόν να μολυνθούμε. Το είδος της επιφάνειας επηρεάζει το χρόνο επιβίωσης του ιού. Έχει διαπιστωθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να ανιχνευθεί έως και τρεις ώρες αργότερα στον αέρα, έως και τέσσερις ώρες σε χάλκινες επιφάνειες, έως και 24 ώρες σε χάρτινες συσκευασίες και έως 2-3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες.

Εκτός όμως από το υλικό υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, σύμφωνα με ερευνητές από το Ινδικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Βομβάη. Τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Physics of Fluids, δείχνουν ότι αποφασιστικό ρόλο παίζει το κλίμα αφού πόλεις με ψυχρότερο κλίμα και αυξημένη υγρασία κρίνονται πιο επισφαλείς σχετικά με τον SARS-CoV-2, καθώς τα σταγονίδια αργούν να εξατμιστούν, αυξάνοντας έτσι έως και πέντε φορές τον χρόνο επιβίωσής του.

Το στοιχείο αυτό εξηγεί κατά ένα μέρος τη μεγάλη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες πόλεις σε σχέση με κάποιες άλλες, χωρίς βέβαια το κλίμα θεωρείται η αποκλειστική αιτία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία απελευθερώνονται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και καταλήγουν σε επιφάνειες όπως χειρολαβές και οι οθόνες των κινητών.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο, οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο εξάτμισης των σταγονιδίων σε ένα σύνολο διαφόρων επιφανειών. Ανακάλυψαν πως τα σταγονίδια στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες και πολύ πιο αργά σε πιο υγρά περιβάλλοντα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους μέσους χρόνους εξάτμισης σε διάφορες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, το Σίδνεϊ και η Σιγκαπούρη.

Στις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο χρόνος εξάτμισης στις επιφάνειες ήταν μεγαλύτερος. Το φαινόμενο ήταν έντονο στη Νέα Υόρκη, όπου η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε σε μια εποχή με αυξημένη υγρασία.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι επιφάνειες όπως οι οθόνες των smartphones, τα βαμβακερά και οι ξύλινες επιφάνειες χρειάζονται καθαρισμό πιο συχνά από το γυαλί και τον χάλυβα, αφού στα τελευταία τα σταγονίδια εξατμίζονται πιο γρήγορα.

Η κατανόηση της επιβίωσης του κορωνοϊού στα σταγονίδια και του χρόνου εξάτμισής τους, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση και με άλλους ιούς που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της γρίπης.