Κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει για να διαπιστωθεί εάν ένα πειραματικό φάρμακο μπορεί να αποτρέψει δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος που προκαλούνται από την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η δοκιμή, χρηματοδοτούμενη από το British Heart Foundation, θα εξετάσει τη θεωρία ότι οι θρόμβοι προκαλούνται από μια ανισορροπία ορμονών που προκαλείται από τη λοίμωξη από τον ϊό. Πρόκειται για ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται επί του παρόντος για την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της νόσου.

Το ένα τρίτο των νοσηλευμένων ασθενών με κορωνοϊό αναπτύσσουν επικίνδυνους θρόμβους αίματος. Το φάρμακο, με την ονομασία TRV027, στοχεύσει στην εξισορρόπηση των ορμονών που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση, το νερό και το αλάτι.

Επιστήμονες από το Imperial College London, που συμμετέχουν στη δοκιμή, πιστεύουν ότι όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα, χρησιμοποιεί ένα ένζυμο ως «λαβή», για να εισέλθει στα κύτταρα. Αλλά αυτό απενεργοποιεί το ένζυμο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των βασικών ορμονών. Όταν δεν είναι ισορροπημένες, το αίμα μπορεί να γίνει κολλώδες, οδηγώντας σε θρόμβους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το TRV027 μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών. Πολλές από τις θεραπείες που δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση της Covid-19 επικεντρώνονται στην απόκριση του σώματος στη φλεγμονή. Όμως, η ορμονική ανισορροπία είναι ένα «πολύ ξεχωριστό πρόβλημα» που μπορεί να δώσει ενδείξεις για το γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά, ενώ άλλοι όχι, λέει ο Δρ David Owen, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Η πήξη του αίματος θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί η Covid-19 φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα άτομα που έχουν καρδιαγγειακές νόσους, παρά το γεγονός ότι είναι μια ασθένεια που χτυπάει τους πνεύμονες, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Δεδομένου ότι η Covid-19 είναι μια τόσο περίπλοκη ασθένεια που επηρεάζει πολλά από τα συστήματα του σώματος, αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, σημείωσε η Δρ Kat Pollock, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

Περίπου 60 ασθενείς θα λάβουν είτε το νέο πειραματικό φάρμακο είτε ένα εικονικό. Το TRV027 έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, αν και δεν ήταν αποτελεσματικό ως θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Είναι μόνο ένα από τα πολλά διαφορετικά φάρμακα που δοκιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της νόσου ή να βοηθήσουν τον οργανισμό να την καταπολεμήσει.

Τουλάχιστον 10 διαφορετικά αντιϊκά φάρμακα δοκιμάζονται για να εξεταστεί αν μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Κανένα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό από μόνο του, αν και εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι πολλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, για να μειωθεί ο χρόνος διάρκειας της ασθένειας και οι σοβαρότερες επιπτώσεις της.