Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», δείχνει ότι η κατανάλωση ακόμη και ενός γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις που είχαν 51 γυναίκες σε τεστ προσοχής μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε κορεσμένο λίπος και ενός γεύματος που είχε προετοιμαστεί με χρήση ηλιελαίου το οποίο περιέχει πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιδόσεις στα τεστ ήταν χειρότερες μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μαρτυρεί επίδραση του κορεσμένου λίπους στον εγκέφαλο. Σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα της διατροφής στον εγκέφαλο είχε διερευνηθεί η επίδραση σε μεγαλύτερο διάστημα χρόνου. Το αξιοσημείωτο αυτής της έρευνας ήταν ότι φάνηκε διαφορά με μόνο ένα γεύμα.\.

Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν αρχικώς σε τεστ προσοχής πριν από την κατανάλωση του γεύματος. Στη συνέχεια κατανάλωσαν το γεύμα το οποίο περιελάμβανε αυγά, λουκάνικο γαλοπούλας, ψωμί και κρεμώδη σάλτσα (τυπικό αμερικάνικο πρωινό, κυρίως στον Νότο) και περιείχε 60 γραμμάρια λιπαρών – είχε μαγειρευτεί είτε με λάδι που είχε ως βάση το παλμιτικό οξύ (βασικό συστατικό του φοινικέλαιου) και ήταν πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά είτε με ηλιέλαιο που περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Πέντε ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος οι γυναίκες υποβλήθηκαν και πάλι σε τεστ προσοχής. Μια ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα,  επανέλαβαν τα ίδια ακριβώς βήματα μόνο που τη δεύτερη φορά κατανάλωσαν το αντίθετο γεύμα από αυτό που είχαν καταναλώσει την πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μετά την κατανάλωση του γεύματος που περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά, όλες οι γυναίκες, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 11% χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ προσοχής σε σύγκριση με όταν κατανάλωσαν το αντίστοιχο γεύμα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Παρότι στη συγκεκριμένη μελέτη δεν προσδιορίστηκε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά την κατανάλωση γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά, οι ερευνητές αναφέρουν πως προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής σε ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς και του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι η ικανότητα συγκέντρωσης μπορεί να μειώνεται ακόμη περισσότερο αυτήν την περίοδο καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στις λιπαρές τροφές θεωρώντας τις ως διέξοδο στο στρες που βιώνουν εξαιτίας της πανδημίας.