Ένα φτηνό στεροειδές φάρμακο που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά ένα τρίτο μεταξύ ασθενών με Covid-19 με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές, όπως ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι επιστήμονες που εργάστηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα (Recovery Trial) ανακάλυψαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα ή παροχή οξυγόνου, αλλά δεν είχε καμία επίδραση σε εκείνους που δεν χρειάζονταν ιατρική βοήθεια για να αναπνεύσουν.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, με τη συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας θάνατος για κάθε περίπου οκτώ ασθενείς που είναι σε αναπνευστήρα ή για περίπου 25 ασθενείς που χρειάζονται απλώς οξυγόνο», ανέφεραν ερευνητές σε δελτίου Τύπου.

Ο Matt Hancock, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, έγραψε στο Twitter: «Αυτή η παγκόσμια πρώτη αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της επιστήμης. Είμαι απόλυτα χαρούμενος που σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε την πρώτη επιτυχημένη κλινική δοκιμή για μια θεραπεία για τη Covid-19», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές της κλινικής δοκιμής ανέφεραν ότι σε μια τυχαιοποιημένη ομάδα 2.104 ασθενών δόθηκαν 6mg δεξαμεθαζόνης καθημερινά για 10 ημέρες, ενώ μια άλλη ομάδα 4.321 ασθενών έλαβε τη συνηθισμένη αγωγή για τον κορωνοϊό. Η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους κατά το ένα πέμπτο σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο και κατά το ένα τρίτο σε εκείνους που χρειάζονταν αναπνευστήρα, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ο Δρ Martin Landray, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Τμήμα Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των επικεφαλής ερευνητών της κλινικής δοκιμής, δήλωσε: «Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πολύ σαφή – η δεξαμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο θάνατο μεταξύ ασθενών με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές. Η Covid-19 είναι μια παγκόσμια ασθένεια – είναι φανταστικό το ότι η πρώτη θεραπεία που αποδείχθηκε ότι μειώνει τη θνησιμότητα είναι μία που είναι άμεσα διαθέσιμη και προσιτή παγκοσμίως».

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να δημοσιεύσουν όλες τις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων της δοκιμής.

Να σημειωθεί ότι η δεξαμεθαζόνη προστέθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στον κατάλογο φαρμάκων που απαγορεύεται η εξαγωγή τους από τη Μεγάλη Βρετανία.