Η άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό έχει ανακληθεί μετά από παρέμβαση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η FDA δήλωσε ότι νέα στοιχεία από κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι δεν είναι πλέον λογικό να πιστεύουμε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να έχει αντιϊκό αποτέλεσμα.

Τον Μάρτιο, η FDA χορήγησε άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου για ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Ωστόσο, πρόσφατα η Υπηρεσία δήλωσε ότι κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη ήταν αναποτελεσματική στη θεραπεία του θανατηφόρου ιού και απέτυχε να αποτρέψει τη μόλυνση μεταξύ αυτών που εκτέθηκαν σε αυτόν.

Απαντώντας στην απόφαση του FDA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και υποστηρικτής του φαρμάκου Donald Trump δικαιολόγησε το γεγονός ότι είχε προηγουμένως πάρει το φάρμακο προληπτικά, χωρίς παρενέργειες.

«Το πήρα και ένιωθα καλά να το πάρω», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να παραπονεθώ για αυτό, το πήρα για δύο εβδομάδες και είμαι εδώ». Ο 74χρονος Πρόεδρος σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι του είπαν ότι η υδροξυχλωροκίνη είχε σώσει τη ζωή τους.

Τον Μάιο, ο Trump αποκάλυψε ότι έπαιρνε το φάρμακο προληπτικά, αφότου μερικοί άνθρωποι στον Λευκό Οίκο διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικού στον κορωνοϊό.

Τα σχόλιά του για την υδροξυχλωροκίνη έδωσαν ευκαιρία για κερδοσκοπία στις διαδικτυακές πωλήσεις του φαρμάκου και έγιναν αφορμή για διαμάχες στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του φαρμάκου – μαζί με άλλο ένα σχετικό φάρμακο, τη χλωροκίνη.

Οι κλινικές δοκιμές σε όλον τον κόσμο σταμάτησαν προσωρινά όταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet ισχυρίστηκε ότι το φάρμακο αύξησε τους θανάτους και τα καρδιακά προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα αυτά ώθησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες οργανώσεις να σταματήσουν τις κλινικές δοκιμές για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, το The Lancet στη συνέχεια πήρε αποστάσεις από τη μελέτη, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρές ελλείψεις και ο ΠΟΥ αποφάσισε να συνεχίσει τις δοκιμές του φαρμάκου εκ νέου.