Νέα έρευνα δείχνει ότι οι φαλακροί άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε περίπτωση λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, σε σχέση με εκείνους με πλούσια κώμη.
Από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην Κίνα, οι ερευνητές παρατήρησαν υψηλότερη συχνότητα θανάτου σε φαλακρούς άνδρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στα ανδρογόνα – τις αρσενικές ορμόνες φύλου, όπως η τεστοστερόνη- τα οποία μπορεί να αυξάνουν την ικανότητα του κορωνοϊού να επιτίθεται στα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες για την τριχόπτωση, οι οποίες καταστέλλουν αυτές τις ορμόνες, ενδέχεται να βοηθούν και στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η φαλάκρα είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός παράγοντας της σοβαρότητας της ασθένειας», δήλωσε ο Carlos Wambier, καθηγητής του Πανεπιστημίου Brown που έχει πραγματοποιήσει μελέτες για το θέμα. «Πιστεύουμε ότι τα ανδρογόνα αποτελεί σίγουρα πύλη εισόδου του ιού στακύτταρα», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.
Κλινικές δοκιμές που εξετάζουν φάρμακα για τη φαλάκρα και τον καρκίνο του προστάτη ως μέσα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Ο Wambier πραγματοποίησε μια μικρή μελέτη στην Ισπανία που διαπίστωσε ότι το 79% των ανδρών που εισήχθησαν σε τρία νοσοκομεία της Μαδρίτης με κορωνοϊό ήταν φαλακρά. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (Journal of the American Academy of Dermatology).
Η σύνδεση μεταξύ ανδρογόνων και κορωνοϊού εντοπίστηκε επίσης και σε μια μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία: Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων είχαν μόνο 25% πιθανότητες να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό, σε σχέση με άλλους άνδρες.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ανδρογόνα κάποιο τρόπο κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό και αυτό επιδεινώνει τη σοβαρότητα της νόσου στους άνδρες, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι συνολικά πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, σε σχέση με τις γυναίκες. Μια κινεζική μελέτη από τα τέλη Απριλίου διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19.