Η ομάδα αίματος και τα γονίδια ενός ανθρώπου μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πιθανοτήτων που έχουν να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19, σε περίπτωση που μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. Η έρευνα επιβεβαιώνει ενδείξεις που υπήρχαν ως τώρα για το ότι ο τύπος αίματος συνδέεται με ελαφρά ή βαριά ασθένεια.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος τύπου Α είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό και να αναπτύξουν «Covid-19 με αναπνευστική ανεπάρκεια», σε σύγκριση με άτομα με άλλες ομάδες αίματος. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο για αυτήν την πιο σοβαρή μορφή της Covid-19.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες ομάδες αίματος: A, B, AB και O. Δεν είναι σαφές γιατί η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία σε σοβαρές ασθένειες.

Ο Δρ Robert Glatter, γιατρός στα Επείγοντα του νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σημείωσε ότι τα γονίδια που ελέγχουν την ομάδα αίματος παίζουν επίσης ρόλο στη σύνθεση της επιφάνειας των κυττάρων. Αλλαγές στη δομή της κυτταρικής επιφάνειας μπορεί να επηρεάσουν την ευπάθεια του κυττάρου να μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε: «Γνωρίζουμε επίσης από προηγούμενες έρευνες ότι η ομάδα αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο πήξης», είπε «και είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από Covid-19 παρουσιάζουν θρόμβους στο αίμα».

Η νέα μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα πολλαπλών ιδρυμάτων γενετικών ερευνητών που είναι γνωστή ως η ομάδα Severe Covid-19 GWAS. Ανέλυσαν τα γενετικά χαρακτηριστικά και τις ομάδες αίματος περισσότερων από 1.600 ασθενών με Covid-19 από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και περισσότερους από 2.200 υγιείς ανθρώπους.

Εκτός από τα ευρήματα σχετικά με τον τύπο αίματος, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες ομάδες γονιδίων συνδέθηκαν με υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης σοβαρής Covid-19 – μια τέτοια αύξησε τον κίνδυνο κατά 77%, όπως ανέφερε η ομάδα.

Σύμφωνα με τον Δρ Glatter, οι πληροφορίες της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν νέους στόχους στην αναζήτηση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.