Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19, όπως λένε ερευνητές.

Αν και η ανάλυση δεδομένων από 188 χώρες υποδηλώνει ότι το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού -1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι- μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα προστατευτικά μέτρα για την πανδημία, δεν πρόκειται όλα τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19, εάν μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 4% (349 εκατομμύρια) αυτών των ανθρώπων θα χρειαζόταν νοσηλεία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Global Health.

«Καθώς οι χώρες απομακρύνονται από το lockdown, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για την προστασία των πιο ευάλωτων από έναν ιό που κυκλοφορεί ακόμα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Andrew Clark, αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Ελπίζουμε ότι οι εκτιμήσεις μας θα παρέχουν χρήσιμα σημεία εκκίνησης για τον σχεδιασμό μέτρων για την προστασία εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου», πρόσθεσε σε δελτίο Τύπου.

Οι παράγοντες κινδύνου για να αρρωστήσει σοβαρά κάποιος από Covid-19 περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τη χρόνια νεφρική νόσο, τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική νόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε χρόνιες υποκείμενες παθήσεις και δεν περιελάμβανε άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όπως η εθνικότητα και η οικονομική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να μην παρέχουν μια πλήρη εικόνα, αλλά μπορούν να χρησιμεύουν ως αφετηρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υγείας.

Τα ποσοστά ατόμων με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση είναι χαμηλότερα σε μέρη με νεότερους πληθυσμούς – για παράδειγμα, τα ποσοστά ατόμων με μία ή περισσότερες παθήσεις κυμαίνονται από 16% στην Αφρική έως 31% στην Ευρώπη.

Σε όλο τον κόσμο, λιγότερο από το 5% των ατόμων κάτω των 20 ετών έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής Covid-19, σε σύγκριση με το 66% των ατόμων 70 ετών και άνω.

Μεταξύ 15 έως 64 ετών, εκτιμάται ότι το 23% έχει τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση, σύμφωνα με τη μελέτη. Ενώ το ποσοστό είναι παρόμοιο μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για Covid-19.