Η αίσθηση «φυσιολογικής ζωής» στην οποία οι κάτοικοι των ΗΠΑ επιθυμούν να επιστρέψουν είναι ακόμα μακριά έναν χρόνο ή και περισσότερο, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε κάποιο βαθμό πραγματικής ομαλότητας εντός περίπου ενός έτους», είπε, «αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο αυτόν τον χειμώνα ή το φθινόπωρο, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο».

Ο Δρ Fauci έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέων κυμάτων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό καθώς οι αμερικανικές πολιτείες σταματούν τα lockdowns και ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων θα μπορούσαν επίσης να γίνουν οι επόμενες σοβαρές εστίες λοίμωξης, είπε, όπως οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και οι προεκλογικές εκστρατείες.

Περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν αναφέρει αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το Όρεγκον και η Γιούτα ανακοίνωσαν ότι παγώνουν τα σχέδια τους για άρση των περιορισμών, μέχρι να ιχνηλατηθούν τα νέα κρούσματα.

Ο Δρ Fauci είπε ότι η σωστή απομόνωση των κρουσμάτων και η ανίχνευση των επαφών τους θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την άνοδό τους.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Fauci και άλλοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αναφέρονται σε πιθανά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, είναι «πιθανό» να έχουμε δύο ή τρία επιτυχημένα εμβόλια φέτος ή στις αρχές του 2021, είπε.

Η συνέντευξη του καθηγητή κλείνει με μια αχτίδα αισιοδοξίας, παρόλο που πρόσφατα αναφέρθηκε στην πανδημία ως τον «χειρότερο εφιάλτη» του: «Όσο αγχωτική και καταστροφική και αν είναι η πανδημία, θα τελειώσει», είπε στην εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είμαστε όλοι μαζί ως παγκόσμια κοινότητα και βλέπω  φως στο τέλος του τούνελ».