Μπορεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα ο νέος κορωνοϊός να βρίσκεται σε ύφεση, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus ανακοίνωσε ότι η «πανδημία επιταχύνεται», με περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα Covid-19 να έχουν καταγραφεί πρόσφατα σε ένα 24ωρο – τα περισσότερα σε μία μέρα μέχρι στιγμής. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αμερική –ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα- ενώ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αναφέρονται επίσης στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί να μένουν στο σπίτι, είναι κατανοητό. Οι χώρες θέλουν να ανοίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους. Αλλά ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι. Καλούμε όλες τις χώρες και όλους τους ανθρώπους να επιδείξουν εξαιρετική επαγρύπνηση. Συνεχίστε να διατηρείτε την απόστασή σας από τους άλλους. Μείνετε σπίτι, εάν αισθάνεστε άρρωστοι. Συνεχίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας, όταν βήχετε. Φοράτε μάσκα, όταν χρειάζεται. Συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας. Καλούμε όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα βασικά: ιχνηλάτηση, απομόνωση, τεστ και φροντίδα για κάθε κρούσμα. Εντοπισμός και καραντίνα κάθε επαφής. Καθώς η πανδημία επιταχύνεται, είναι ο πιο ευάλωτος πληθυσμός που θα υποφέρει περισσότερο», ανέφερε ο Δρ Ghebreyesus.

Στη Νότια Κορέα, οι αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν ότι στη χώρα εξελίσσεται το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, παρά την καταγραφή σχετικά χαμηλού αριθμού κρουσμάτων. Η χώρα αντιμετώπισε επιτυχημένα το πρώτο ξέσπασμα του ιού, αλλά αναμένει ότι η πανδημία θα συνεχιστεί για μήνες.

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας, Jung Eun-kyeong, δήλωσε ότι οι ειδικοί της χώρας εκτιμούν ότι το πρώτο κύμα διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, από τον Μάιο, εμφανίστηκαν ομάδες νέων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων εστιών σε νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας Σεούλ.

Μεταξύ αυτών των περιόδων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μειώθηκαν από σχεδόν 1000 καθημερινά ακόμη και σε μηδέν για τρεις συνεχόμενες ημέρες.