Ο μη επαρκής ύπνος επηρεάζει την διάθεσή μας την επόμενη μέρα, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU), στο Τρόντχαιμ, καθώς οι συμμετέχοντες σε πρόσφατη μελέτη βίωσαν ισοπέδωση των συναισθημάτων τους όταν κοιμούνταν λιγότερο από το κανονικό. Συγκεκριμένα, ένιωσαν λιγότερη χαρά, ενθουσιασμό, προσοχή και ικανοποίηση.
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, 59 εθελοντές για επτά βράδια κοιμήθηκαν όσο συνήθως. Τρία από τα πρωινά έκαναν κάποια τεστ που τους ζητήθηκαν. Στη συνέχεια και για τρεις νύχτες, κοιμήθηκαν δύο ώρες λιγότερο από το κανονικό. Δύο από τα πρωινά έκαναν και πάλι τα τεστ που τους ζητήθηκαν.
Οι συμμετέχοντες, μιάμιση ώρα μετά την αφύπνιση και χωρίς να έχουν καταναλώσει καφέ, κλήθηκαν να παρατηρήσουν πάνω από 365 εικόνες στον υπολογιστή τους, για 14 λεπτά. Τους ζητήθηκε να πατούν το πλήκτρο διαστήματος κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα που δεν περιείχε το γράμμα X. Πρόκειται για ένα τεστ ακρίβειας και ικανότητας ανταπόκρισης.
«Ο χρόνος αντίδρασης ήταν ταχύτερος όταν οι συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί λιγότερο, αλλά το ποσοστό λαθών αυξήθηκε», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας Ingvild Saksvik-Lehouillier. «Φαίνεται ότι αντιδρούμε πιο γρήγορα για να αντισταθμίσουμε τη χαμηλότερη συγκέντρωση. Τότε όμως γίνονται περισσότερα λάθη». Αυτή η ταχύτερη απόκριση προς αναπλήρωση της μειωμένης προσοχής, υποδεικνύει πως πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση έπειτα από μια βραδιά με ανεπαρκή ύπνου. Παλαιότερες έρευνες, έδειξαν πως λίγος ύπνος και αλκοόλ επηρεάζουν εξίσου την οδήγηση.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σαφείς διαφορές όσον αφορά τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά τα θετικά συναισθήματα μειώθηκανμετά από μόλις μία νύχτα λιγοστού ύπνου, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη μετά από τρεις νύχτες μειωμένου ύπνου.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λιγότερα θετικά συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κακός ύπνος περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις διαγνώσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε η Saksvik-Lehouillier. Βέβαια, δεν χρειάζονται όλοι απαραιτήτως 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. «Το πιο σημαντικό είναι πώς αισθάνεστε. Εάν έχετε καλή διάθεση και ενέργεια όταν ξυπνάτε, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ρουτίνα του ύπνου που ακολουθείτε είναι η κατάλληλη για σας».