Στη Μεγάλη Βρετανία δοκιμάζεται ένα νέο τεστ για τον κορωνοϊό, που επιτρέπει στους ανθρώπους να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους, συλλέγοντας σάλιο σε ένα ειδικό δοχείο.

Αρχικά, θα λάβουν μέρος στη δοκιμή περισσότεροι από 14.000 γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, μαζί με τα άτομα με τα οποία ζουν. Η πιλοτική δοκιμή, στην οποία επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το τεστ σάλιου θα είναι μια ευκολότερη επιλογή για τους ανθρώπους – η λήψη επιχρίσματος μέσω στειλεού (σαν μακριά μπατονέτα) μπορεί να είναι άβολη καθώς το δείγμα λαμβάνεται βαθιά μέσα από στη μύτη και το λαιμό.

Το τεστ έχει σχεδιαστεί για να δείχνει εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί ή όχι από κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή, η οποία θα περιλαμβάνει και φοιτητές πανεπιστημίου, θα παρέχουν εβδομαδιαία δείγματα σάλιου για εργαστηριακούς ελέγχους.

Το ειδικό κιτ θα παραδοθεί στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας του συμμετέχοντα και στη συνέχεια θα συλλεχθεί από προσωπικό που εργάζεται για τη δοκιμή ή θα παραδοθεί από τον ίδιο σε συμφωνημένη τοποθεσία. Το τεστ θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Η τεστ θα χρησιμοποιηθεί πέραν των συνηθισμένων τεστ κορωνοϊού που προσφέρονται ήδη στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας Mat Hancock είπε ότι ήταν ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή: «Τα τεστ σάλιου θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν τους ανθρώπους να κάνουν έλεγχο για τον κορωνοϊό στο σπίτι τους, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνουν επιχρίσματα. Αυτή η δοκιμή θα διαπιστώσει επίσης αν τα συστηματικά τεστ στο σπίτι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εντοπίζουμε τα κρούσματα του ιού νωρίτερα».

Το νέο τεστ σάλιου αναζητά γενετικό υλικό του ιού χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως ισοθερμική ενίσχυση μέσω βρόγχου (LAMP). Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι απλούστερο και γρηγορότερο από την τυπική μέθοδο τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που χρησιμοποιείται για την ανάλυση επιχρισμάτων.

Τελικός στόχος της έρευνας, είναι να γίνεται η δειγματοληψία στο σπίτι και ο ενδιαφερόμενος να λαμβάνει τα αποτελέσματα σε λιγότερο από μία ώρα.