Κορυφαίοι ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες υπογράμμισαν ότι βλέπουν μια «ανησυχητική αύξηση» στις  λοιμώξεις από κορωνοϊό σε ορισμένες πολιτείες, καταθέτοντας στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία.

Μια ομάδα αξιωματούχων Υγείας, μεταξύ των οποίων και ο Δρ Anthony Fauci, ο… Σωτήρης Τσιόδρας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση των νέων εξάρσεων της πανδημίας στη χώρα. Τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι τέσσερις κορυφαίοι ειδικοί  του απάντησαν επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου Trump ότι είχε ζητήσει να γίνονται λιγότερα τεστ για να συγκρατηθεί ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα: «Από όσα γνωρίζω, σε κανέναν από εμάς δεν έχει ποτέ ζητηθεί να επιβραδυνθούν οι έλεγχοι», δήλωσε ο Δρ Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων – «στην πραγματικότητα, κάνουμε περισσότερα τεστ», πρόσθεσε.

Οι άλλοι τρεις αξιωματούχοι – που εκπροσωπούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Υγείας – αμφισβήτησαν επίσης τη δήλωση του Trump, λέγοντας ότι δεν τους είχε ποτέ ζητηθεί να επιβραδύνουν τους ελέγχους.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και τουλάχιστον 120.000 έχουν πεθάνει – περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Όμως ο Trump δήλωσε σε εκδήλωση για την προεκλογική του εκστρατεία στο Φοίνιξ της Αριζόνα ότι η «μάστιγα» του κοροναϊού «εξαφανίστηκε» – η πολιτεία ξεπέρασε το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων λίγες ώρες πρoτού φτάσει. Οι υπεύθυνοι υγείας της Αριζόνα προειδοποίησαν ότι πάνω από το 80% των νοσοκομειακών κρεβατιών χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να υπερβεί τις δυνατότητές του τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Ο Δρ Fauci προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές νότιες και δυτικές πολιτείες: «Πριν από μερικές ημέρες υπήρχαν 30.000 νέες λοιμώξεις σε μια μέρα», είπε. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αυξήσεις κρουσμάτων που βλέπουμε στο Τέξας, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και σε άλλες πολιτείες».