Έχουν περάσει σχεδόν ξι μήνες μετά την πρώτη ενημέρωση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ύπαρξη κρουσμάτων μιας νέας «ιογενούς πνευμονίας» στην πόλη Ουχάν. Έκτοτε, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη, προκαλώντας μια πανδημία που δεν είχαμε συναντήσει ξανά τα τελευταία 100 χρόνια: παρά τα αυστηρά μέτρα και τα lockdown σε ολόκληρες χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία μετράμε τουλάχιστον 500.000 θανάτους και πάνω από 10.000.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 125.000), με τη Βραζιλία να ακολουθεί με 57.000 νεκρούς, τη Μεγάλη Βρετανία με 43.500, την Ιταλία με σχεδόν 35.000 και τη Γαλλία με σχεδόν 30.000. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η κατάσταση φαίνεται ότι δεν βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο, ειδικά στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ένα ενημερωμένο μοντέλο εξέλιξης της πανδημίας προβλέπει ότι  στις ΗΠΑ οι νεκροί από Covid-19 έως την 1η Οκτωβρίου θα φτάσουν τις 180.000, εκτός εάν περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες. Η νέα εκτίμηση προέρχεται από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολογήσεων Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Εάν το 95% των Αμερικανών φορούσαν μάσκες, ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε 146.000.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη και όταν άρουν τα μέτρα οι πολιτείες, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη επιδημία σε ανοδική πορεία από τα τα τέλη Αυγούστου και ως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Δρ Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού έως και 50%, και εκείνοι που αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν θέτουν τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τις κοινότητές τους σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Δρ Murray.

Σε πολιτείες που έχουν αναφέρει υψηλά νούμερα κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, όπως η Φλόριντα και το Τέξας, τα περισσότερα εντοπίζονται σε νεότερους ενήλικες, στα 20 και 30 χρόνια τους. «Απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Δρ Murray, «εάν η μετάδοση της λοίμωξης συνεχίσει να αυξάνεται, ενδέχεται να παρατηρήσουμε αυξανόμενα κρούσματα σε ευάλωτους πληθυσμούς».